Fialkový croquembouche z Pečie celé Slovensko

Počuli ste už o dezerte zvanom croquembouche? Táto sladká lahôdka pochádza z Francúzska. Tradične sa pripravuje skladaním koláčikov z odpaľovaného cesta na seba a ich lepením pomocou karamelu. Croquembouche s fialkovým sirupom vyčarovala v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Janka. Nevyzerá jej výtvor skvostne?

Odpaľované cesto:

  • 370 ml vody
  • 125 g palmarínu
  • 210 g polohrubej múky
  • 5 vajec
  • Štipka soli

Suroviny na krém:

  • 400 ml 3,5 % mlieka
  • 100 ml fialkového sirupu
  • 60 g pudingového prášku
  • 80 g kryštálového cukru
  • 2 žĺtky
  • 500 ml 33 % smotany na šľahanie
  • Potravinárska farba fialová

Fialkový sirup:

  • Dve hrste fialiek
  • 500 ml vody
  • 500 g kryštálového cukru
  • Citrón

Cukrová poleva:

  • 1 bielok
  • 400 g práškového cukru
  • Ružová potravinárska farba
  • ½ citróna

Karamel:

  • 500 g kryštálového cukru
  • 100 g vody

Na ozdobu:

  • Craquelin
  • 60 g hladkej múky
  • 50 g masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • 200 g špeciálneho cukru na modelovanie
  • Fialky

Postup prípravy croquembouche:

  1. Do hrnca dáme variť vodu spolu s maslom a soľou. Keď je maslo rozpustené, za stáleho miešania sypeme múku a cesto odpaľujeme 3 minúty. Odstavíme a necháme chvíľku vychladnúť. Cesto preložíme do mixéru a začneme miešať. Postupne po jednom pridávame vajcia. Vznikne nám vláčna hmota.
  2. Hmotu si preložíme do vrecka s okrúhlou špičkou a začneme striekať malé guľky. Takto spracujeme celé cesto a následne dáme do rúry vyhriatej na 250 stupňov (program vrch a spodok) na cca 25 minút.
  3. Krém – do hrnca dáme všetky suroviny okrem šľahačky a uvaríme puding. Ten dáme vychladnúť. V mixéri vyšľaháme šľahačku, ktorú sme vytiahli z chladničky. Keď je puding vychladnutý, postupne pridávame šľahačku a dobre premiešame. Posledné pridáme farbivo.
  4. Krém preložíme do vrecka so špičkou na plnenie šišiek. Všetky guličky naplníme. Základňu bude tvoriť podložka o priemere 20 cm.
  5. Karamel – do hrnca vlejeme vodu a nasypeme cukor. Zahrievame, pokiaľ sa nám nesfarbí do bledohneda.
  6. Skladanie – prvý kúsok položíme na podložku a druhý namočíme do karamelu a pritisneme k sebe. Takto pokračujeme dookola. Druhé poschodie je trošku náročnejšie musíme namočiť celý spodok a bok. Takto pôjdeme až do vrchu. Dávame pozor karamel by mal byť stuhnutý, keď začnete ďaľšie poschodie.
  7. Pyramídu dáme do chladničky na 20 minút. Do misky dáme bielok, citrónovú šťavu a začneme postupne primiešavať cukor. Poriadne vyšľaháme do hustej peny. Začneme nanášať nepravidelne na dezert. Potom sneh zafarbíme na ružovo a opakujeme postup. Necháme aj voľné miesta.
  8. Špeciálny cukor na modelovanie zohrejeme v hrnci spolu s gélovou farbou. Na silikónovej podložke vytvoríme požadované tvary. Na kruhy – kolesá od bicykla použijeme silikónovú formu.
  9. Craquelin – všetky suroviny zmiešame v nádobe s nadstavcom lopatka. Následne zmes uložíme medzi dva papriere na pečenie a na tenko cca 2mm vyvaľkáme. Dáme zachladiť. Potom stiahneme vrchný papier a vykajujeme vykrajovádlom. Vykrajujeme vždy väčší priemer, ukladáme na nastriekané choux. Fialkami dozdobíme podľa predstáv. Na koniec vidličkou a karamelom spravíme cukrové vlasy.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE