Máte radi známy drink Piña colada? Kombináciu sladkého exotického ananásu a kokosu milujú mnohí. Využíva sa nielen v alkoholických a nealkoholických drinkoch, ale aj v rôznych jedlách či dezertoch. Piña coladou sa inšpiroval aj Tomáš z Pečie celé Slovensko, ktorý pripravil dezert Baked Alaska s ananásovou a kokosovou zmrzlinou. Táto dobrota stojí za vyskúšanie!
Suroviny na korpus:
- 3 vajcia
- 90 g kryštálového cukru
- 75 g hladkej múky
- 15 g kakaa
- 3 PL oleja
- Štipka soli
Kokosová zmrzlina:
- 1 malá konzerva kokosového mlieka (200 ml)
- 500 ml 33 % sladkej smotany
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
Ananásová zmrzlina:
- 1ks konzerva ananásu (500 g)
- 500 ml mlieka
- 1 ks pudingového prášku
- 5 PL práškový cukor
- 100 ml 33 % smotany na šľahanie
Bielková poleva:
- 4 bielky
- 200 g kryštálového cukru
- 80 g vody
Postup prípravy pečenej Aljašky:
- Korpus – do misy oddelíme bielky, žĺtka dáme bokom. Do bielkov pridáme soľ a šľaháme na najvyššom stupni. Keď sa šľahá sneh, postupne pridávame cukor a poriadne ďalej šľaháme aspoň 5 minút. Po vyšľahaní prepneme šľahač na mierne otáčky a pridávame postupne žĺtky a olej na striedačku. Poriadne prešľaháme a misu dáme bokom. Na záver preosejeme múku s kakaom a poriadne, ale zľahka premiešame metličkou, aby sa všetko dobre spojilo. Cesto dáme do dvoch foriem, opatrne prelievame a hlavne dávame pozor, aby sme s ním nebúchali a dáme piecť do rúry na 170 stupňov na 25 minút.
- Kokosová zmrzlina – do hrnca dáme kokosové mlieko. Pridáme práškový a vanilkový cukor. Varíme pomalým varom na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme úplne vychladnúť. Smotanu ušľaháme do tuha a primiešame do nej osladené kokosové mlieko. Dáme zmes na 30 minút do mrazničky. Vyberieme a znova prešľaháme a vrátime späť do mrazničky. Tento postup opakujeme, kým nevznikne krásne krémová zmrzlina.
- Ananásová zmrzlina – v polovici studeného mlieka rozmiešame dohladka vanilkový puding. V druhej polovici studeného mlieka rozmiešame dohladka práškový cukor a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Keď mlieko príde do varu, prilejeme rozmiešaný puding a varíme spolu asi 2 minúty. Ananás scedíme, necháme dobre odkvapkať, dáme do nádoby a rozmixujeme dohladka. Pridáme do uvareného pudingu, zmiešame a necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutej zmesi prilejeme sladkú smotanu a znovu premixujeme a vložíme mraziť do mrazničky. Zmes každú pol hodinu premiešame vidličkou, aby sa mrazila rovnomerne a nevytvorili sa kryštáliky.
- Bielková poleva – vodu a cukor dáme variť a spravíme rozvar. Varíme na teplote 118 stupňov. Bielky dáme šľahať a postupne primiešavame po okraji misky cukrový rozvar.
- Zo zeleného fondánu spravíme listy, ktoré spojíme dokopy, aby to vyzeralo ako vrch ananásu.
- Do misky na spodok si dáme potravinársku fóliu. Postupne budeme ukladať zmrzlinu a medzi to korpus a následne: kokosová zmrzlina, ananásová zmrzlina, čokoládový korpus a opakujeme celé ešte raz. Na záver dáme celé do mrazničky stuhnúť.
- Po stuhnutí vyberieme s mrazničky, dáme na podnos a na záver si nastriekame bielkovú polevu, ktorú na záver opálime flambovacím zapaľovačom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko