Pečená Aljaška s kokosovou a ananásovou zmrzlinou z Pečie celé Slovensko

Máte radi známy drink Piña colada? Kombináciu sladkého exotického ananásu a kokosu milujú mnohí. Využíva sa nielen v alkoholických a nealkoholických drinkoch, ale aj v rôznych jedlách či dezertoch. Piña coladou sa inšpiroval aj Tomáš z Pečie celé Slovensko, ktorý pripravil dezert Baked Alaska s ananásovou a kokosovou zmrzlinou. Táto dobrota stojí za vyskúšanie!

Suroviny na korpus:

  • 3 vajcia
  • 90 g kryštálového cukru
  • 75 g hladkej múky
  • 15 g kakaa
  • 3 PL oleja
  • Štipka soli

Kokosová zmrzlina:

  • 1 malá konzerva kokosového mlieka (200 ml)
  • 500 ml 33 % sladkej smotany
  • 100 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor

Ananásová zmrzlina:

  • 1ks konzerva ananásu (500 g)
  • 500 ml mlieka
  • 1 ks pudingového prášku
  • 5 PL práškový cukor
  • 100 ml 33 % smotany na šľahanie

Bielková poleva:

  • 4 bielky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 80 g vody

Postup prípravy pečenej Aljašky:

  1. Korpus – do misy oddelíme bielky, žĺtka dáme bokom. Do bielkov pridáme soľ a šľaháme na najvyššom stupni. Keď sa šľahá sneh, postupne pridávame cukor a poriadne ďalej šľaháme aspoň 5 minút. Po vyšľahaní prepneme šľahač na mierne otáčky a pridávame postupne žĺtky a olej na striedačku. Poriadne prešľaháme a misu dáme bokom. Na záver preosejeme múku s kakaom a poriadne, ale zľahka premiešame metličkou, aby sa všetko dobre spojilo. Cesto dáme do dvoch foriem, opatrne prelievame a hlavne dávame pozor, aby sme s ním nebúchali a dáme piecť do rúry na 170 stupňov na 25 minút.
  2. Kokosová zmrzlina – do hrnca dáme kokosové mlieko. Pridáme práškový a vanilkový cukor. Varíme pomalým varom na miernom ohni, kým sa cukor nerozpustí. Zmes necháme úplne vychladnúť. Smotanu ušľaháme do tuha a primiešame do nej osladené kokosové mlieko. Dáme zmes na 30 minút do mrazničky. Vyberieme a znova prešľaháme a vrátime späť do mrazničky. Tento postup opakujeme, kým nevznikne krásne krémová zmrzlina.
  3. Ananásová zmrzlina – v polovici studeného mlieka rozmiešame dohladka vanilkový puding. V druhej polovici studeného mlieka rozmiešame dohladka práškový cukor a varíme, kým sa cukor nerozpustí. Keď mlieko príde do varu, prilejeme rozmiešaný puding a varíme spolu asi 2 minúty. Ananás scedíme, necháme dobre odkvapkať, dáme do nádoby a rozmixujeme dohladka. Pridáme do uvareného pudingu, zmiešame a necháme úplne vychladnúť. Do vychladnutej zmesi prilejeme sladkú smotanu a znovu premixujeme a vložíme mraziť do mrazničky. Zmes každú pol hodinu premiešame vidličkou, aby sa mrazila rovnomerne a nevytvorili sa kryštáliky.
  4. Bielková poleva – vodu a cukor dáme variť a spravíme rozvar. Varíme na teplote 118 stupňov. Bielky dáme šľahať a postupne primiešavame po okraji misky cukrový rozvar.
  5. Zo zeleného fondánu spravíme listy, ktoré spojíme dokopy, aby to vyzeralo ako vrch ananásu.
  6. Do misky na spodok si dáme potravinársku fóliu. Postupne budeme ukladať zmrzlinu a medzi to korpus a následne: kokosová zmrzlina, ananásová zmrzlina, čokoládový korpus a opakujeme celé ešte raz. Na záver dáme celé do mrazničky stuhnúť.
  7. Po stuhnutí vyberieme s mrazničky, dáme na podnos a na záver si nastriekame bielkovú polevu, ktorú na záver opálime flambovacím zapaľovačom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE