Blíži sa nejaká rodinná oslava vašich ratolestí a neviete, čo pripraviť pod zub? Maškrtné jazýčky dozaista privítajú tieto čokoládovo-banánové makrónky inšpirované obľúbenou rozprávkou Mimoni. Upiecť ich môžete podľa receptu od Lucky z relácie Pečie celé Slovensko. Len tak sa po nich zapráši!
Makrónky žlté:
- 150 g mandľová múka
- 150 g práškový cukor
- 56 g + 56 g bielky
- 38 g voda
- 150 g cukor krupica
- jedlá farba – žltá
Makrónky modré:
- 150 g mandľová múka
- 150 g práškový cukor
- 56 g + 56 g bielky
- 38 g voda
- 150 g cukor krupica
- jedlá farba – modrá
Makrónky dúhové:
- 150 g mandľová múka
- 150 g práškový cukor
- 56 g + 56 g bielka
- 38 g voda
- 150 g cukor krupica
- jedlá farba – žltá a modrá
Suroviny na banánovú plnku:
- 150 g banány
- 100 g cukor kryštálový
Suroviny na ganache:
- 200 g tmavá čokoláda Callebaut
- 100 ml smotana 35 %
- 50 g maslo
+ na dekoráciu fondán čierny, šedý, modrý, biely a jedlá fixka čierna
Postup prípravy makróniek:
- Zapneme rúru na 90 °C a nachystáme plechy s papiermi a šablónami.
- Makrónka: Mandľovú múku s práškovým cukrom dáme do procesora a poriadne rozmixujeme. Preosejeme a necháme stranou.
- V jednej polovici bielok zamiešame farbu a dáme stranou.
- V rajnici začneme variť vodu s cukrom, varíme sirup bez miešania, až kým nedosiahne teplotu 118 °C.
- Kým sa varí sirup, začneme mixovať druhú časť bielkov ručným mixérom na pomalších otáčkach. Keď sirup dosiahne svoju teplotu, začneme ho pomaly nalievať do bielkov. Pomaly zvýšime otáčky mixéru a vymiešame do tuhšej hmoty, ale nie úplne. Teplota hmoty by mala byť okolo 47 – 50 °C.
- Makronáž: Do suchej hmoty nalejeme zafarbené bielka a vyšľahané bielka a jemne prekladáme špachtľou, kým sa všetky hmoty nespoja do krémovej konzistencie tak, aby hmota pomaly plynulo stekala zo špachtle (bolo možné s ňou vytvoriť osmičku).
- Hotové cesto naplníme do vrecka s guľatou špičkou. Na plech si položíme papier spolu so šablónou na makrónky. Vreckom robíme malé kopčeky podľa šablóny presne do stredu, aby sa rovnomerne hmota rozliala a vytvorila pekné krúžky. Keď je plech plný, jemne ním pobúchame po stole, aby sa odstránili prípadné bublinky a ostal hladký povrch. Plech necháme do rúry na 90 °C na 6 minút, potom zvýšime teplotu na 125 °C a dáme piecť ešte 11 minút.
- Rovnaký postup zopakujeme pri ostatných makrónkach, len zmeníme zafarbenie.
- Vyrobíme si makrónku, ktorá má tvar mimoňa, podlhovastú jednu žltú a jednu modrú. Môžeme si vyrobiť viac kusov.
- Kým sa makrónky pečú, pripravíme si plnku: urobíme si karamel, dáme variť cukor s trochou vody, keď začne hnednúť pridáme roztlačený banán a miešame, kým hmota nie je krémová a dáme chladiť. Vychladené dáme do vrecka.
- Plnka/ganache: Zohrejeme smotanu a zalejeme ňou čokoládu, pridáme maslo. Po vychladnutí dáme do vrecka so špičkou.
- Dekorácie: vykrajujeme si oči na mimoňov, jedlou fixkou domaľujeme ústa a vlasy. Z modrého fondánu vyrobíme nohavice pre mimoňa. Žlté makrónky ozdobíme vykrojenými fondánmi.
- Keď je plnka i makrónky vychladnuté, začneme ich plniť. Najprv ganache urobíme kruh a do stredu dáme banánový karamel. Ak sa zvýši čas, dáme chvíľu do chladu a potom makrónky dekorujeme na stojan spolu s nachystanými dekoráciami.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko