Ak máte doma viac mrkvy, než práve plánujete spotrebovať a neviete, čo s ňou, pripravte z nej napríklad chutný dezert. Tento mrkvový chlebík s pistáciami, ananásom a polevou z bielej čokolády ulahodí aj vyberavým jazýčkom. Je skrátka famózny. Pripraviť ho môžete podľa receptu od Lucky z Pečie celé Slovensko.
Suroviny na mrkvové cesto:
- 450 g strúhaná mrkva
- 300 g hladká múka
- 8 g prášok do pečiva
- 8 g sóda bikarbóna
- 8 g soľ
- 1/2 lyžice škorica mletá
- 1/2 lyžice kardamon mletý
- 1/2 lyžičky klinček mletý
- 180 ml kyslá smotana
- 180 ml olej
- 120 ml jablková šťava 100 %
- 335 g cukor krupica
- 3 vajcia
- 2 lyžičky vanilka
- 100 g lúpané pistácie nesolené
- 50 g čerstvý ananás
Suroviny na polevu:
- 100 g biela čokoláda Callebaut
- 50 g smotana 33 %
- pistáciová pasta
Ananásové chutney:
- 100 g čerstvý ananás
- 50 ml ananásová šťava
- cukor
- mäta
Dekorácia:
- 20 g sušené ananásové kolieska
- 100 g cukor krupica
- 50 ml voda
- 20 g lieskové orechy
- 50 g lúpané pistácie nesolené
Postup prípravy mrkvového chlebíka:
- Zapneme rúru na 180 °C a nachystáme si formu na pečenie, vystelieme ju papierom.
- Mrkvové cesto: Najprv nastrúhame mrkvu v kuchynskom procesore. Potom zmiešame suché suroviny – múku, prášok do pečiva, sódu b., soľ, škoricu, klinček a kardamon. Potom mixérom mokré – smotanu, olej, šťavu, cukor, vajcia a vanilku. Mokré prelejeme do misy so suchými, poriadne zmiešame a nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájaný ananás a nadrvené pistácie. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 45 – 50 minút.
- Ananásové chutney: Čerstvý ananás nakrájame na malé kocky a dáme variť s cukrom podľa chuti. Chvíľu podusíme, kým to nezhustne a nakoniec pridáme nadrobno nasekanú mätu a hneď odstavíme. Dáme chladiť.
- Karamelové dekorácie: Do hrnca si dáme variť vodu spolu s cukrom, urobíme karamel. Kým sa robí karamel, nachystáme si lieskovce. Na špáradlá napichneme lieskovce a pripravíme si polystyrén. Keď je karamel hotový, počkáme, kým mierne vychladne a namáčame do neho postupne lieskovce tak, aby karamel z nich pomaly stekal a vytvoril ostrý hrot, zapichneme špáradlo do polystyrénu a necháme chladiť. Karamel si opäť nahrejeme na teplotu tak, aby sa dali tvarovať špirály. Vezmeme si plastovú/kovovú rúrku a špachtľou na ňu nanesieme karamel a pomaly točíme, kým sa nevytvorí špirála. Spravíme niekoľko takých špirál a dáme chladiť.
- Mrkvový chlebík vyberieme z rúry a dáme hneď chladiť.
- Poleva: Čokoládu zalejeme rozohriatou smotanou, pridáme pastu a miešame, kým sa nevytvorí krémová konzistencia. Dáme stranou.
- Po vychladnutí prelejeme chlebík čokoládou tak, aby pekne stekala po stranách, posypeme nasekanými pistáciami. Chvíľku necháme polevu stuhnúť. Až potom dozdobíme karamelovou dekoráciou: karamelové špirály, karamelové ostnaté oriešky. Dozdobíme kolieskami ananásu. Dookola chlebíku pomrvíme zbytok nadrvených pistácií.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko