RECEPT: Mrkvový chlieb s pistáciami z Pečie celé Slovensko

Ak máte doma viac mrkvy, než práve plánujete spotrebovať a neviete, čo s ňou, pripravte z nej napríklad chutný dezert. Tento mrkvový chlebík s pistáciami, ananásom a polevou z bielej čokolády ulahodí aj vyberavým jazýčkom. Je skrátka famózny. Pripraviť ho môžete podľa receptu od Lucky z Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na mrkvové cesto:

  • 450 g strúhaná mrkva
  • 300 g hladká múka
  • 8 g prášok do pečiva
  • 8 g sóda bikarbóna
  • 8 g soľ
  • 1/2 lyžice škorica mletá
  • 1/2 lyžice kardamon mletý
  • 1/2 lyžičky klinček mletý
  • 180 ml kyslá smotana
  • 180 ml olej
  • 120 ml jablková šťava 100 %
  • 335 g cukor krupica
  • 3 vajcia
  • 2 lyžičky vanilka
  • 100 g lúpané pistácie nesolené
  • 50 g čerstvý ananás

Suroviny na polevu:

  • 100 g biela čokoláda Callebaut
  • 50 g smotana 33 %
  • pistáciová pasta

Ananásové chutney:

  • 100 g čerstvý ananás
  • 50 ml ananásová šťava
  • cukor
  • mäta

Dekorácia:

  • 20 g sušené ananásové kolieska
  • 100 g cukor krupica
  • 50 ml voda
  • 20 g lieskové orechy
  • 50 g lúpané pistácie nesolené

Postup prípravy mrkvového chlebíka:

  1. Zapneme rúru na 180 °C a nachystáme si formu na pečenie, vystelieme ju papierom.
  2. Mrkvové cesto: Najprv nastrúhame mrkvu v kuchynskom procesore. Potom zmiešame suché suroviny – múku, prášok do pečiva, sódu b., soľ, škoricu, klinček a kardamon. Potom mixérom mokré – smotanu, olej, šťavu, cukor, vajcia a vanilku. Mokré prelejeme do misy so suchými, poriadne zmiešame a nakoniec pridáme nastrúhanú mrkvu, nakrájaný ananás a nadrvené pistácie. Dáme piecť do rozohriatej rúry na 45 – 50 minút.
  3. Ananásové chutney: Čerstvý ananás nakrájame na malé kocky a dáme variť s cukrom podľa chuti. Chvíľu podusíme, kým to nezhustne a nakoniec pridáme nadrobno nasekanú mätu a hneď odstavíme. Dáme chladiť.
  4. Karamelové dekorácie: Do hrnca si dáme variť vodu spolu s cukrom, urobíme karamel. Kým sa robí karamel, nachystáme si lieskovce. Na špáradlá napichneme lieskovce a pripravíme si polystyrén. Keď je karamel hotový, počkáme, kým mierne vychladne a namáčame do neho postupne lieskovce tak, aby karamel z nich pomaly stekal a vytvoril ostrý hrot, zapichneme špáradlo do polystyrénu a necháme chladiť. Karamel si opäť nahrejeme na teplotu tak, aby sa dali tvarovať špirály. Vezmeme si plastovú/kovovú rúrku a špachtľou na ňu nanesieme karamel a pomaly točíme, kým sa nevytvorí špirála. Spravíme niekoľko takých špirál a dáme chladiť.
  5. Mrkvový chlebík vyberieme z rúry a dáme hneď chladiť.
  6. Poleva: Čokoládu zalejeme rozohriatou smotanou, pridáme pastu a miešame, kým sa nevytvorí krémová konzistencia. Dáme stranou.
  7. Po vychladnutí prelejeme chlebík čokoládou tak, aby pekne stekala po stranách, posypeme nasekanými pistáciami. Chvíľku necháme polevu stuhnúť. Až potom dozdobíme karamelovou dekoráciou: karamelové špirály, karamelové ostnaté oriešky. Dozdobíme kolieskami ananásu. Dookola chlebíku pomrvíme zbytok nadrvených pistácií.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE