Bábovky sú veľmi vďačné múčniky. Stačí len pripraviť cesto, naliať ho do formy, upiecť a chutná dobrota je razom na svete. Čo však obyčajnú bábovku trochu vylepšiť a preniesť ju na úplne iný level. Na úplne inom leveli je dozaista aj táto čokoládová bábovka s cheesecake plnkou, višňami a višňovou omáčkou, ktorú pripravila Lucia v relácii Pečie celé Slovensko. Ak si ju chcete upiecť i vy, postupujte podľa receptu nižšie.
Cesto:
- 220 g hladká múka
- 65 g kakao
- 2 lyžičky sóda b.
- 1 lyžička soľ
- 350 g cukor krupica
- 3 ks vajcia
- 180 g kyslá smotana
- 120 g cmar/acidko
- 120 g olej
- 2 lyžičky vanilkový extrakt
Náplň:
- 250 g mascarpone
- 1 ks vajce
- 50 g cukor krupica
- 1 lyžička vanilková pasta Dr. Oetker
- 2 lyžice kukuričný škrob
- 100 g mrazené višne
Poleva:
- 200 g mrazené višne
- 30 g kryštálový cukor
- 50 ml griotka
- 100 ml voda
- 1 plátok želatíny
Dekorácie:
- višne, iné bobuľové ovocie...
Koral:
- 45 g voda
- 20 g olej
- 5 g múka
- farbivo
Postup:
1. Formu vymastíme a pomúčime a zapneme rúru na 170 stupňov.
2. Plnka – v mise rozmiešame mascarpone, postupne pridávame vajce, cukor, vanilkový extrakt a kukuričný škrob. Dobre premiešame a nachystáme do cukrárskeho vrecka.
3. Pripravíme si dve misky. V jednej mise zmiešame suché prísady: múku, kakao, s.b., soľ a cukor.
4. V druhej mise vajcia, smotanu, cmar, vanilkový extrakt a olej. Dobre premiešame a vlejeme do misy so suchými prísadami. Dobre vymiešame.
5. Polovicu cesta vlejeme do formy, potom dáme krémovú náplň a višne a zalejeme to zvyšnou polovicou cesta.
6. Dáme upiecť na cca 45 min.
7. Počas pečenia si urobíme koral: zmiešame olej, vodu a múku, pridáme farbivo. Pražíme na panvici, kým sa neodparí voda a nevytvorí koral.
8. Poleva – v rajnici skaramelizujeme višne, zalejeme šťavou a griotkou. Redukujeme pár minút a potom rozmixujeme ponorným mixérom, prepasírujeme. Plátkovú želatínu na 10 min. namočíme a potom pridáme k redukcii. Necháme chvíľu vychladnúť.
9. Upečenú bábovku necháme 10 minút vychladnúť vo forme, potom vyklopíme a necháme chladiť. Polejeme polevou a dozdobíme dekoráciou, ktorú sme si nachystali počas pečenia.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko