RECEPT: Mandarínkovo-kokosová torta z Pečie celé Slovensko

Kokos a citrusové plody? Tak to je dokonalý závan exotiky. A práve chuť a vôňu exotických krajín so sebou prináša aj táto mandarínkovo-kokosová torta od Mareka zo šou Pečie celé Slovensko. Táto skvostná torta však každého degustátora bez pochýb očarí aj bazovo-vanilkovým krémom a jedlými kvetmi. Ako ju vyčarovať vo vlastnej kuchyni?

Cesto 1 a 2:

  • 7 ks vajec
  • 7 PL kryštálový cukor
  • 7 PL bio pšeničná celozrnná hladká PERNERKA
  • 2 ČL prášok do pečiva
  • 2 ks vanilkový cukor
  • 4 PL olej

Cesto 3:

  • 5 ks vajec
  • 5 PL kryštálový cukor
  • 3 PL bio pšeničná celozrnná hladká PERNERKA
  • 1 ČL prášok do pečiva
  • 1 PL kakao
  • 1 ks vanilkový cukor
  • 3 PL olej

Bazovo-vanilkový krém:

  • 500 ml mlieka
  • 1 Zlatý klas
  • 2 PL kryštálový cukor
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 PL špaldová hladká múka PERNERKA
  • 6 PL bazový sirup alebo extrakt
  • 500 g masla
  • 50 g Palmarín
  • 2 až 3 PL práškový cukor

Kokosová suspenzia:

  • 150 ml vody
  • 2 PL kryštálový cukor
  • 180 g strúhaný kokos
  • 200 ml šľahačky

Ďalšie suroviny:

  • 2 konzervy Mandarínky
  • 500 ml šľahačky obsah tuku nad 36%
  • 1 bal. stužovač do šľahačky
  • 2 PL práškový cukor
  •  4 až 8 ks kokosové guľky
  • 150 g biela čokoláda na obaľovanie guliek
  • 6 až 8 ks kumkvat
  • jedlé kvety, bazové kvety (gypsomilka), žltá gélová jedlá farba, zamatová biela čokoláda v spreji

Odporúčame: Videorecept: Najlepšia brokolicová polievka – ako na ňu krok za krokom?

torta z Pečie celé Slovensko

Zdroj: Shutterstock®

Postup na cesto 1 a 2:

  1. Zapneme rúru na 180 °C.
  2. Oddelíme bielky od žĺtok. Z bielkov vyšľaháme postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru pevný sneh.
  3. Postupne pridáme žĺtky, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva.
  4. Nakoniec jemne zamiešame olej.
  5. Cesto rozdelíme do 2 okrúhlych foriem na tortu o priemere 24 cm.
  6. Pečieme pri 180 °C, asi 15 až 20 min. 

Postup na cesto 3:

  1. Nastavíme rúru na 200 °C.
  2. Oddelíme bielky od žĺtok. Z bielkov vyšľaháme postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru pevný sneh.
  3. Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom.
  4. Nakoniec jemne zamiešame olej.
  5. Cesto vylejeme na plech o rozmeroch cca 42x32cm a rozotrieme
  6. Pečieme pri 180 °C, asi 15 až 20 min.

Postup na bazovo-vanilkový krém:

  1. Odmeriame 500 ml mlieka a asi 300 ml dáme variť. Pred vretím pridáme kryštálový a vanilkový cukor. 
  2. Do zvyšku mlieka dáme Zlatý klas, a múku, dobre rozmiešame a cez sitko vlejeme do horúceho mlieka.
  3. Pred dokončením pridáme 4 PL bazového sirupu, ale tak, aby nedošlo k dlhému vareniu.
  4. Prelejeme do studenej misky a prikryjeme fóliou. Necháme chladnúť.
  5. Osobitne vyšľaháme maslo, Palmarín, práškový cukor a zvyšok bazového sirupu. Postupne pridávame vychladnutý bazovo-vanilkový základ. Dobre vyšľaháme.

Postup na kokosovú suspenziu:

  1. Vodu s cukrom dáme zovrieť, pridáme kokos, sparíme a pridáme šľahačku podľa potreby.
  2. Necháme dobre vychladiť.

Celkový postup:

  1. Na 1. cesto natrieme krém, poukladáme mandarínky.
  2. Na 3. cesto natrieme krém a rozkrájame ho na pásy široké asi 5 cm, potom posypeme kokosovou suspenziou. Z pásov urobíme slimáka, ktorý položíme na 1. cesto. Na vrch naukladáme mandarínky.
  3. Na 2. cesto natrieme krém. Toto cesto položíme na slimáka s naukladanými mandarínkami.
  4. Celú tortu natrieme zvyšným krémom a dáme schladiť.
  5. Vyšľaháme šľahačku spolu s práškovým cukrom a stužovačom. Natrieme na tortu a ozdobíme. 
  6. Kokosové guľky si pripravíme z odrezkov, zvyšných mandarínok, sirupu z mandarínok a kokosu. Takto pripravené a dobre schladené môžeme obaľovať v bielej čokoláde alebo v kokose.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE