Kokos a citrusové plody? Tak to je dokonalý závan exotiky. A práve chuť a vôňu exotických krajín so sebou prináša aj táto mandarínkovo-kokosová torta od Mareka zo šou Pečie celé Slovensko. Táto skvostná torta však každého degustátora bez pochýb očarí aj bazovo-vanilkovým krémom a jedlými kvetmi. Ako ju vyčarovať vo vlastnej kuchyni?
Cesto 1 a 2:
- 7 ks vajec
- 7 PL kryštálový cukor
- 7 PL bio pšeničná celozrnná hladká PERNERKA
- 2 ČL prášok do pečiva
- 2 ks vanilkový cukor
- 4 PL olej
Cesto 3:
- 5 ks vajec
- 5 PL kryštálový cukor
- 3 PL bio pšeničná celozrnná hladká PERNERKA
- 1 ČL prášok do pečiva
- 1 PL kakao
- 1 ks vanilkový cukor
- 3 PL olej
Bazovo-vanilkový krém:
- 500 ml mlieka
- 1 Zlatý klas
- 2 PL kryštálový cukor
- 1 vanilkový cukor
- 1 PL špaldová hladká múka PERNERKA
- 6 PL bazový sirup alebo extrakt
- 500 g masla
- 50 g Palmarín
- 2 až 3 PL práškový cukor
Kokosová suspenzia:
- 150 ml vody
- 2 PL kryštálový cukor
- 180 g strúhaný kokos
- 200 ml šľahačky
Ďalšie suroviny:
- 2 konzervy Mandarínky
- 500 ml šľahačky obsah tuku nad 36%
- 1 bal. stužovač do šľahačky
- 2 PL práškový cukor
- 4 až 8 ks kokosové guľky
- 150 g biela čokoláda na obaľovanie guliek
- 6 až 8 ks kumkvat
- jedlé kvety, bazové kvety (gypsomilka), žltá gélová jedlá farba, zamatová biela čokoláda v spreji
Odporúčame: Videorecept: Najlepšia brokolicová polievka – ako na ňu krok za krokom?
Postup na cesto 1 a 2:
- Zapneme rúru na 180 °C.
- Oddelíme bielky od žĺtok. Z bielkov vyšľaháme postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru pevný sneh.
- Postupne pridáme žĺtky, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva.
- Nakoniec jemne zamiešame olej.
- Cesto rozdelíme do 2 okrúhlych foriem na tortu o priemere 24 cm.
- Pečieme pri 180 °C, asi 15 až 20 min.
Postup na cesto 3:
- Nastavíme rúru na 200 °C.
- Oddelíme bielky od žĺtok. Z bielkov vyšľaháme postupným pridávaním kryštálového cukru a vanilkového cukru pevný sneh.
- Postupne pridáme žĺtka, jemne premiešame a pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a kakaom.
- Nakoniec jemne zamiešame olej.
- Cesto vylejeme na plech o rozmeroch cca 42x32cm a rozotrieme
- Pečieme pri 180 °C, asi 15 až 20 min.
Postup na bazovo-vanilkový krém:
- Odmeriame 500 ml mlieka a asi 300 ml dáme variť. Pred vretím pridáme kryštálový a vanilkový cukor.
- Do zvyšku mlieka dáme Zlatý klas, a múku, dobre rozmiešame a cez sitko vlejeme do horúceho mlieka.
- Pred dokončením pridáme 4 PL bazového sirupu, ale tak, aby nedošlo k dlhému vareniu.
- Prelejeme do studenej misky a prikryjeme fóliou. Necháme chladnúť.
- Osobitne vyšľaháme maslo, Palmarín, práškový cukor a zvyšok bazového sirupu. Postupne pridávame vychladnutý bazovo-vanilkový základ. Dobre vyšľaháme.
Postup na kokosovú suspenziu:
- Vodu s cukrom dáme zovrieť, pridáme kokos, sparíme a pridáme šľahačku podľa potreby.
- Necháme dobre vychladiť.
Celkový postup:
- Na 1. cesto natrieme krém, poukladáme mandarínky.
- Na 3. cesto natrieme krém a rozkrájame ho na pásy široké asi 5 cm, potom posypeme kokosovou suspenziou. Z pásov urobíme slimáka, ktorý položíme na 1. cesto. Na vrch naukladáme mandarínky.
- Na 2. cesto natrieme krém. Toto cesto položíme na slimáka s naukladanými mandarínkami.
- Celú tortu natrieme zvyšným krémom a dáme schladiť.
- Vyšľaháme šľahačku spolu s práškovým cukrom a stužovačom. Natrieme na tortu a ozdobíme.
- Kokosové guľky si pripravíme z odrezkov, zvyšných mandarínok, sirupu z mandarínok a kokosu. Takto pripravené a dobre schladené môžeme obaľovať v bielej čokoláde alebo v kokose.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko