Patríte k mamičkám alebo oteckom, ktorí pre svoje ratolesti k sviatku vždy upečú poctivú domácu tortu? Príprava vlastnej torty asi nie je najjednoduchšou úlohou, no výsledok je o to viac cenený. Ak vás čoskoro čaká slávnostné vypekanie, máme pre vás tip. Možno to bude chcieť trochu odvahy, no prečo neskúsiť tortu v tvare šapita s lietajúcim Dumbom? Ako na to, prezradí Lucka z relácie Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: RECEPT: Kávová torta z Pečie celé Slovensko
Piškótové cesto (biele + červené):
- 8 + 8ks vajcia
- 400 + 400g cukor kryštál
- 200 + 200ml voda
- 200 + 200ml olej
- 400 + 400g hladká múka
- 1 + 1 balíček kypriaci prášok
- červené gélové farbivo
Malinový džem:
- 300 g malinové pyré
- 100 g cukor kryštál
- 1 balíček želírovací ovocný cukor
- citrónová šťava
Sirup:
- 400 ml voda
- 400 g cukor kryštál
- citrónová šťava
- rumový extrakt
- punčový extrakt
Meringue krém:
- 3 ks bielka (cca 100-110g)
- 185 g cukor krupica
- 250 g maslo
Dekorácia:
- 1 kg biely poťahový fondán
- 1 kg červený poťahový fondán
- 100 g čierny poťahový fondán
- 500 g šedá modelovacia hmota (alebo biela + čierna farba)
- 50 g ružový fondán
- 50 g žltý fondán
Postup:
1. Zapneme rúru na 180 °C a nachystáme si 2 formy na pečenie (20 cm priemer).
2. Piškótové cesto I – preosiatu múku zmiešame s práškom do pečiva v separátnej miske. Žĺtky vymiešame mixérom a postupne pridávame cukor, kým nezbelejú a nenaberú na objeme.
3. Potom treba pridať vodu a olej na pomalých otáčkach, kým sa cesto nezjednotí. Nakoniec pridáme múku. V kuchynskom robote vymiešame bielky do tuhej hmoty. Do žĺtkovej zmesi pomaly pridávame suchý sneh a ručne premiešame, kým sa nevytvorí jednotné cesto. Cesto dáme do jednej formy vystlatej papierom.
4. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme cca 30 min.
5. Piškótové cesto II – rovnaký postup, len použijeme červené farbivo.
6. Malinový džem – malinové pyré dáme variť, pridáme cukor, miešame kým sa nerozpustí, potom šťavu z citróna a želírovaci cukor. Potom dáme chladiť.
7. Sirup – dáme variť vodu s cukrom, chvíľu necháme povariť a odstavíme. Pridáme esencie a dáme chladiť.
8. Z modelovacej hmoty vymodelujeme lietajúceho sloníka a vystužíme konštrukciou.
9. Vyberieme korpusy z rúry a dáme chladiť.
10. Swiss merinque krém – nad vodným kúpeľom miešame bielky s cukrom a zahrievame na 70 stupňov, kým sa cukor nerozpustí. Potom dáme do mixéra a vymiešame na tuhú penu, kým nevychladne cca 5 min. Potom pridáme postupne maslo a na malých otáčkach, kým sa hmota nespojí, pridáme otáčky a vymiešame do krémova.
11. Korpusy nakrojíme na 3 vrstvy. Každú vrstvu vykrojíme kruhovými vykrajovačmi a poprehadzujeme biely korpus s červeným a vytvoríme šachovnicový vzor. Postupne korpusy začneme ukladať na seba, ale pred tým ich namočíme do sirupu, aby nasali šťavu. Potom potrieme džemom. Striedame farebnosť korpusov a proces opakujeme. Na vrch torty umiestnime zbytky odrezkov do tvaru špicu (strecha cirkusu). Dáme chladiť.
12. Vychladenú tortu začneme potierať SMK. Najprv celú potrieme rovnomerne a zarovnáme. Vyvaľkáme biely a červeným fondán, nakrájame na pruhy cca 2 cm a striedame ich a rozvaľkáme dlhý pás. Potiahneme strany torty a vytvoríme efekt závesu. Strechu urobíme z bielych a červených trojuholníkov, ktoré spojíme ako keby boli zošívané. Umiestnime na vrch torty. Z bieleho fondánu vyrobíme malú vlajku na špajličku a umiestnime ju na vrch šapita.
13. Sloníka zapichneme do torty.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko