RECEPT: Černicový cheesecake z Pečie celé Slovensko

Hľadáte overený recept na chutný dezert, ktorý môžete ponúknuť návšteve, alebo ktorý môžete upiecť na oslavu, prípadne aj na bežné nedeľné popoludnie, keď človeka zvykne po obede naháňať chuť na sladké? V tom prípade máme pre vás skvelý tip. Ak máte radi černice, vyskúšajte tento černicový cheesecake od Lucie z relácie Pečie celé Slovensko. Nevyzerá božsky?

Sušienky:

  • 120 g múka
  • 8 g kukuričný škrob
  • 1 g soľ
  • 30 g kakao
  • 10 g kakao čierne Dr. Oetker
  • 115 g maslo
  • 100 g cukor krupica
  • 1 ks vajíčko
  • vanilka

Korpus:

  • 300 g kakaové sušienky
  • 150 g maslo

Náplň:

  • 500 g mascarpone
  • 300 ml smotana na šľahanie 33%
  • 100 g cukor krupica
  • 0,5 lyžičky šafránu (dopredu namočený v smotane)
  • 15 g rozpustená želatínová masa
  • 150 g černice čerstvé

Poleva:

  • 200 g černicové pyré (alebo černice)
  • 200 ml šťava z černíc
  • 1/2 šťava z citrónu
  • 4 plátky želatíny
  • (ak nie je šťava zo zaváraniny, použije sa voda, vtedy sa doplní 25 g cukru)

Dekorácie:

  • černice, iné bobule, maracuja
  • šafrán, čoko ozdoba (100g biela čoko)
  • drvené pistácie, zlatý prach
  • jedlé kvety, mäta

Postup:

  1. Rúru rozohriať na 170 °C. Nachystať plech s papierom.
  2. Sušienkové cesto: Múku so škrobom a kakaom zmiešame a dáme stranou. Do kuchynského robota dáme miešať maslo s cukrom, pridáme potom vajíčko a vanilku. Necháme to pekne vymiešať a pridáme suchú zmes. Homogénne cesto vyvaľkáme medzi dvoma papiermi a vykrojíme sušienky. Dáme piecť na 180 °C približne 10 minút.
  3. Plnka: Misa, v ktorej budeme robiť krém, musí byť dopredu vychladená. Mixérom pomaly vymiešame mascarpone, pridáme smotanu (aj šafránovú) s cukrom a nakoniec želatínovú zmes.
  4. Vyberieme sušienky a dáme ich rýchlo chladiť do shockeru. Zatiaľ nachystáme formu 22 cm.
  5. Vychladnuté sušienky rozomelieme a pridáme maslo. Hmotu vystelieme do formy a uhladíme, spravíme menší okraj.
  6. Dať piecť do rúry na 10 až 12 minút. Po upečení nechať chladiť.
  7. Na vychladnutý korpus poukladať černice rozpolené na polovičky a zalejeme zmesou mascarpone. Dáme chladiť cca 1h.
  8. Z čokolády vyrobíme dekoráciu a dáme ju chladiť. Nachystáme si ovocie na dekoráciu.
  9. Poleva: Zohriať černicové pyré (alebo černice, so šťavou, chvíľu redukovať, rozmixovať a prepasírovať), pridať odmočenú želatínu. Chvíľu nechať vychladnúť a potom naliať na vychladený cheesecake. Dať opäť chladiť.
  10. Vychladený cheesecake dekorujeme.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE