Torta v tvare náhrobného kameňa? A prečo nie! Veď kreativite sa medze nekladú. Takáto netradičná sladká dobrota poteší napríklad aj oslávenca, ktorý obľubuje horory, alebo ju môžete pripraviť na halloweensku párty. Táto brusnicovo-tekvicová torta z Pečie celé Slovensko, ktorú upiekol súťažiaci Miňo, je navyše super lahodná.
Suroviny na korpus:
- 400 g mletých mandlí
- 500 g tekvicového pyré
- 450 g trstinového cukru
- 260 g hladkej múky
- 10 vajec
- 2ks kypriaci prášok
- ½ KL mletého kardamomu
- 200g horká čokoláda
- 20g kakao
- štipka soli
Suroviny na plnku:
- 500 g maslo
- 300 g tekvicové pyré
- 400 g biela čokoláda
- 400 g brusnicové pyré
- 10 g agar
Na zdobenie torty potrebujeme:
- 250 g biela poťahová hmota
- 250 g poťahová hmota (telová farba)
- 1,5 kg poťahová hmota (čierna)
- 200 g malinové pyré
- Potravinárske lepidlo
Na sušienkové cesto potrebujeme:
- 150 g hladká múka
- 100 g maslo
- 50 g práškový cukor
- 1 žĺtko
- 10 g čierne kakao
Postup prípravy torty:
Bielky so štipkou soli vyšľaháme na sneh. Žĺtka vyšľaháme s cukrom do bledej peny. Pridáme pyré, premiešame. Pridáme mleté mandle. Zmiešame s múkou, kypriacim práškom, kakaom a kardamomom. Zmes postupne primiešavame do mokrých surovín. Do cesta vlejeme ešte roztopenú čokoládu a nakoniec opatrne zamiešame vyšľahaný sneh.
Zmes rozdelíme na 2 časti. Vylejeme do pripravených plechov, vystlaných papierom na pečenie. Pečieme pri 175 °C približne 20 minút. Korpus vyberieme z formy a necháme vychladnúť na izbovú teplotu a oba korpusy prerežeme na polovice na menšie obdĺžniky.
Pripravíme si plnku. Maslo si prešľaháme a pridáme do neho ganache s bielej čokolády a tekvicového pyré. Urobíme si ovocnú zložku z brusnicového pyré a agaru. Brusnicové pyré privedieme do varu a pridáme agar, čím sa nám táto zmes zahustí. Pripraveným krémom z tekvicového pyré a brusnicového pyré plníme korpusy. Po naplnení potrieme zvonka plnkou a obalíme čiernou poťahovkou. Dáme stuhnúť do chladničky.
Z marshmallow a burizonov si spravíme hmotu, z ktorej si vytvarujeme náhrobný kameň a obalíme ho do čierneho fondánu. Medzi tým si spravíme ozdoby na tortu. Z telového fondánu si urobíme prsty a mozog, ktorý potom potrieme malinovým pyré. Tortu dozdobíme ozdobami a posypeme pripravenou „hlinou“, ktorú sme si pripravili zo sušienkového cesta zmiešaním všetkých surovín, piekli pri teplote 180 °C asi 15 minút, nechali sme vychladnúť a potom podrvili.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko