Ak máte s pečením tort už aké-také skúsenosti, pustiť sa môžete do tejto strašidelnej dobroty. V relácii Pečie celé Slovensko ju upiekol súťažiaci Marek. Hrniec plný prstov a lebiek možno neláka na ochutnanie, no kombinácia vanilky, kakaa, kokosu a ovocia vás presvedčí a budete si dokonca pýtať aj ďalší kúsok. Hor sa do pečenia!
Suroviny na kakaové cesto (2-krát):
- 4 vajcia
- 4 PL cukor
- 4 PL polohrubá múka
- 2 PL olej
- trocha prášok do pečiva
- 1,5 ČL kakao
Postup: Bielky si oddelíme od žĺtok. Z bielok vyšľaháme spolu s cukrom pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtka, preosiatu múku spolu s kakaom a PDP. Jemne zamiešame pridaný olej. Vylejeme do okrúhlej formy asi 24-26cm. Pečieme pri 185 °C. Toto cesto urobíme ešte raz.
Suroviny na vanilkové cesto:
- 5 vajcia
- 5 PL cukor
- 5 PL polohrubá múka
- 2 PL olej
- trocha prášok do pečiva
- vanilkový cukor
Postup: Bielky si oddelíme od žĺtok. Z bielok vyšľaháme spolu s cukrom a vanilkovým cukrom pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtka, preosiatu múku spolu s PDP. Jemne zamiešame pridaný olej. Vylejeme do okrúhlej formy asi 24-26cm. Pečieme pri 185 °C.
Suroviny na kokosové cesto:
- 3 vajcia
- 3 PL cukor
- 1 PL hladká múka
- 2 PL strúhaný kokos
- 1 PL olej
- 1 ČL kakao
Postup: Bielka si oddelíme od žĺtok. Z bielok vyšľaháme spolu s cukrom pevný sneh, do ktorého postupne primiešame žĺtka, preosiatu múku, kakao a kokos. Jemne zamiešame pridaný olej. Vylejeme na veľký obdĺžnikový plech. Pečieme pri 200 °C. Cesto nesmie preschnúť.
Vanilkovo-maslový krém:
- 500 ml mlieko
- 1 Zlatý klas
- 1 žĺtka
- 1 ČL hladká múka
- 1 vanilkový cukor
- 90 g kryštálový cukor
- 1 ČL vanilková pasta Bourbon Dr.Oetker
- 500 g maslo
- 50 g Palmarín
- 60 g práškový cukor
Postup: Asi 350 ml mlieka dáme do hrnca spolu s 90g kryštálového cukru zovrieť. Vo zvyšku mlieka rozmiešame Zlatý klas, žĺtka a múku. Tuto zmes nalejeme cez sitko do vriaceho mlieka a uvaríme puding. Pred vypnutím nasypeme vanilkový cukor. Puding prelejeme do misky, potiahneme potravinovou fóliou a dáme schladiť.
Pomocou robota rozmiešame maslo, Palmarín, práškový cukor a vanilkovú pastu Bourbom do peny a pridáme vychladený puding. Spracujeme na ľahký vanilkovo-maslový krém.
Ovocná náplň:
- 750 g mrazená ovocná zmes (musí obsahovať – višne, jahody, čierne ríbezle, červené ríbezle, čučoriedky, maliny)
- 1 tortové želé
- 90 g cukor
Postup: Do hrnca si vysypeme mrazenú zmes ovocia spolu s 90 g kryštálového cukru. Keď je zmes dobre prehriata. Rozmixujeme ju ponorným mixérom ale len s časti, aby nám zostali aj celé kusy ovocia a pridáme tortové želé. Dobre premiešame a zmes necháme prevrieť.
Na tortu ďalej potrebujeme:
- 1 konzerva hrušky
- 300 g kryštálový cukor na karamel
- 100 g čokoláda tmavá
- 500 g biela čokoláda
- 200 g biela poťahová hmota
- 100 g čierna poťahová hmota
- Čierne gélové farbivo
- Červené gélové farbivo
- Zelené gélové farbivo
- Zlaté práškové farbivo
- Strieborné práškové farbivo
- Broskyňovo červené perleťové práškové farbivo
- Jedlé fixky –červená, čierna, modrá
- Alkohol na rozpustenie farbív
- 50 g kokos
- Air-brush
Postup skladania torty:
Z kokosového cesta urobíme roládu, ktorú naplníme vanilkovým krémom a nakrájanými hruškami. Potrieme tmavou čokoládou a posypeme zlatou práškovou farbou tak, aby to vyzeralo ako drevo.
To bude okolo hrnca plného lebiek a prstov. Drevo bude hruškové. Z karamelu urobíme plamene. Karamel bude mať svoju farbu a do druhej časti dáme červené farbivo. Musia byť aj červené plamene.
Zelené farbivo zmiešame s alkoholom a vysypeme do neho kokos. Zafarbený kokos dáme na tanier aby trocha preschol. Bude to ako mach alebo tráva okolo hrnca.
Tortu zložíme nasledovne:
-
Kakaové cesto
-
Vanilkovo maslový krém
-
Vanilkové cesto
-
Ovocná náplň
-
Vanilkovo maslový krém
-
Vanilkové cesto
-
Vanilkovo maslový krém
-
Kakaové cesto – ale už len ako obruč
Celé sa to natrie krémom a nastrieka čiernou a červenou farbou pomocou air-brush. Ako uši sa urobia z čiernej poťahovej hmoty. Na vrch torty sa naleje zvyšná ovocná náplň, do ktorej sa naukladajú prsty, lebky, mozgy, kosti a zelený had. Všetko sa vyrobí pomocou poťahovej hmoty a bielej čokolády a pomocou silikónových foriem.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko