Máte radi pirohy? Ak áno, isto obľubujete tie tradičné bryndzové. No pirohy sa dajú pripraviť rôzne, napríklad aj na sladko. Tieto netradičné marhuľové pirohy s domácim vanilkovým pudingom pripravila v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Lenka. A verte, že stoja za vyskúšanie. Postupujte podľa receptu nižšie.
Suroviny na cesto:
- 325 g hladkej múky
- 125 g masla
- 100 ml vody
- 1/4 lyžičky octu
- 1/4 lyžičky cukru
- 2 vajcia (jedno do cesta a jedno na potretie)
Suroviny na plnku:
- 100 g strúhanky
- 100 g masla
- 100 g cukru
- 1 pohár zaváraných marhúľ
Vanilkový puding:
- 120 ml smotany na šľahanie
- 120 ml mlieka
- 40 g vanilkového cukru
- 4 žĺtky
- 20 g vanilkového cukru
- Vanilkový struk
Postup prípravy:
- Vychladené maslo zmiešame s múkou. Pridáme vajcia, soľ, cukor a vodu s octom. Vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na 20 minút.
- Na panvičke si jemne roztopíme maslo a pridáme cukor a strúhanku. Opražíme do zlatista.
- Na vanilkový puding dáme zohrievať maslo, smotanu na šľahanie, polovicu vanilkového cukru s vanilkovým strukom, ktorý prerežeme a vyberieme semienka. V druhej miske si zmiešame žĺtky so zvyškom vanilkového cukru.
- Keď sa mlieko zohreje, prilejeme za naberačku do žĺtkov a rozmiešame. Následne prilejeme žĺtky k zvyšku mlieka. Varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Pozor! Nesmie vrieť. Presunieme ho do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
- Cesto na pirohy si vyvaľkáme a vykrojíme krúžky (napríklad pomocou väčšieho hrnčeka). Naplníme strúhankou a marhuľkou a vytvarujeme piroh.
- Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Servírujeme spolu s vanilkovým pudingom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko