Pirohy na sladko s marhuľami a vanilkovým pudingom z Pečie celé Slovensko

Máte radi pirohy? Ak áno, isto obľubujete tie tradičné bryndzové. No pirohy sa dajú pripraviť rôzne, napríklad aj na sladko. Tieto netradičné marhuľové pirohy s domácim vanilkovým pudingom pripravila v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Lenka. A verte, že stoja za vyskúšanie. Postupujte podľa receptu nižšie. 

Suroviny na cesto:

  • 325 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 100 ml vody
  • 1/4 lyžičky octu
  • 1/4 lyžičky cukru
  • 2 vajcia (jedno do cesta a jedno na potretie)

Suroviny na plnku:

  • 100 g strúhanky
  • 100 g masla
  • 100 g cukru
  • 1 pohár zaváraných marhúľ

Vanilkový puding:

  • 120 ml smotany na šľahanie
  • 120 ml mlieka
  • 40 g vanilkového cukru
  • 4 žĺtky
  • 20 g vanilkového cukru
  • Vanilkový struk

Postup prípravy:

  1. Vychladené maslo zmiešame s múkou. Pridáme vajcia, soľ, cukor a vodu s octom. Vypracujeme hladké cesto. Zabalíme do fólie a dáme do chladničky asi na 20 minút.
  2. Na panvičke si jemne roztopíme maslo a pridáme cukor a strúhanku. Opražíme do zlatista.
  3. Na vanilkový puding dáme zohrievať maslo, smotanu na šľahanie, polovicu vanilkového cukru s vanilkovým strukom, ktorý prerežeme a vyberieme semienka. V druhej miske si zmiešame žĺtky so zvyškom vanilkového cukru.
  4. Keď sa mlieko zohreje, prilejeme za naberačku do žĺtkov a rozmiešame. Následne prilejeme žĺtky k zvyšku mlieka. Varíme za stáleho miešania do zhustnutia. Pozor! Nesmie vrieť. Presunieme ho do misky, prikryjeme fóliou a necháme vychladnúť.
  5. Cesto na pirohy si vyvaľkáme a vykrojíme krúžky (napríklad pomocou väčšieho hrnčeka). Naplníme strúhankou a marhuľkou a vytvarujeme piroh.
  6. Pečieme na plechu s papierom na pečenie pri teplote 180 stupňov asi 15 minút. Servírujeme spolu s vanilkovým pudingom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE