Káva je jedným z najobľúbenejších nápojov na svete a dá sa pripraviť na množstvo spôsobov. Od klasického espressa cez lahodné cappuccino až po exotickú írsku kávu – každý si môže nájsť svoj obľúbený kávový nápoj. Poďme sa pomyselne pokochať vôňou do sveta kávy, spoznať rôzne druhy a naučiť sa, ako si ich pripraviť doma.
Rôzne podoby kávy
Kávová kultúra ponúka široké spektrum nápojov, ktoré sa líšia nielen spôsobom prípravy, ale aj intenzitou chuti a podielom mlieka či vody. Medzi najznámejšie patria espresso, ktoré je základom mnohých kávových nápojov, americano, ktoré sa pripravuje z espressa zriedeného horúcou vodou, a ristretto, kratšia verzia espressa s ešte intenzívnejšou chuťou.
Milovníci jemnejšej kávy často siahajú po lungo, ktoré má viac vody a menej intenzívnu chuť, alebo po flat white, ktorý obsahuje jemne našľahané mlieko a silné espresso. Na svete však existuje nespočetné množstvo variácií kávových nápojov.
Cappuccino a latte sú obľúbené pre svoju krémovú konzistenciu, zatiaľ čo mocha pridáva do kombinácie aj čokoládovú sladkosť. V niektorých krajinách si môžete dopriať aj špeciality ako vietnamská káva s kondenzovaným mliekom, írská káva s whiskey alebo talianske affogato, kde sa horúce espresso leje priamo na kopček vanilkovej zmrzliny.
Freepik1. Espresso
Espresso je základom väčšiny kávových nápojov. Pripravuje sa pretláčaním horúcej vody cez jemne mletú kávu pod vysokým tlakom. Výsledkom je silná aromatická káva s bohatou cremou na povrchu. Espresso sa podáva v malých šálkach a pije sa rýchlo, aby sme si dokázali vychutnať všetky jeho chuťové odtienky. Na správne espresso potrebujete kvalitnú kávu, správne nastavený mlynček a tlak aspoň 9 barov.
2. Cappuccino
Cappuccino patrí medzi najobľúbenejšie kávové nápoje a skladá sa z espressa, napeneného mlieka a bohatej mliečnej peny. Ideálny pomer je 1/3 espressa, 1/3 horúceho mlieka a 1/3 peny. Pri príprave je dôležité napeniť mlieko tak, aby bolo krémové a bez veľkých bublín. Cappuccino sa často posypáva kakaom alebo škoricou, čím získa zaujímavú chuť.
3. Caffè Latte
Caffè Latte je ideálnou voľbou pre tých, ktorí obľubujú jemnejšiu a mliečnejšiu kávu. Pripravuje sa z jedného espressa a veľkého množstva horúceho mlieka, pričom pena tvorí len tenkú vrstvu na povrchu. Latte sa podáva vo vysokých pohároch a často sa zdobí latte artom, ktorý vytvára barista pomocou napeneného mlieka.
4. Flat White
Flat White pochádza z Austrálie a Nového Zélandu a je podobná Caffè Latte, no môžete sa tešiť na výraznejšiu chuť kávy. Obsahuje dve dávky espressa a menšie množstvo mlieka, ktoré je napenené na jemnú krémovú textúru. Tento nápoj je ideálny pre tých, ktorí si chcú užiť silnejšiu chuť kávy, ale zároveň majú radi krémovú konzistenciu mlieka.
5. Írska káva
Írska káva je lahodným spojením kávy, írskej whisky, cukru a šľahačky. Pripravuje sa tak, že do horúcej kávy sa pridá whisky a cukor, dôkladne sa premieša a na povrch sa naleje vyšľahaná smotana. Kľúčom k úspechu je nalievať smotanu pomaly cez lyžičku, aby sa udržala na povrchu a vytvorila krásnu vrstvu.
6. Macchiato
Macchiato znamená v taliančine „škvrnitý“ a ide o espresso s malým množstvom napeneného mlieka. Existujú dve verzie – Espresso Macchiato, ktoré obsahuje len kvapku peny, a Latte Macchiato, kde sa mlieko leje do pohára a následne sa pomaly pridáva espresso, čím vzniknú krásne vrstvy.
7. Mocha
Pre milovníkov čokolády je Mocha ideálnou voľbou. Skladá sa z espressa, horúceho mlieka a čokoládového sirupu alebo roztopenej čokolády. Mocha sa často zdobí šľahačkou a kakaom alebo čokoládovými hoblinkami. Je to skvelá kombinácia pre tých, ktorí sa nevedia rozhodnúť medzi kávou a horúcou čokoládou.
8. Affogato
Affogato je jednoduchý, no nesmierne chutný kávový dezert. Pripravuje sa tak, že sa na kopček vanilkovej zmrzliny naleje horúce espresso. Táto kombinácia vytvára jedinečnú hru teplôt a chutí – vaša káva bude sladká, horká, studená a krémová zároveň.
Ďalšie obľúbené druhy kávy
Ľadová káva je skvelou voľbou počas horúcich letných dní. Pripravuje sa z espressa alebo silnej kávy, ktorá sa nechá vychladnúť a následne sa podáva s ľadom. Môže sa obohatiť o mlieko, šľahačku či sirupy, vďaka čomu získate osviežujúci a lahodný nápoj.
Viedenská káva je elegantný a chutný nápoj, ktorý pochádza z Rakúska. Skladá sa z espressa, ktoré je pokryté bohatou vrstvou šľahačky. Tento nápoj je obľúbený pre svoju krémovú textúru a jemnú, ale intenzívnu chuť, ktorá spája silu kávy a sladkosť šľahačky.
Objemy, v akých sa pripravujú kávové nápoje:
- Espresso – 25 až 30 ml
- Dvojité espresso (Doppio) – 50 až 60 ml
- Ristretto – 15 až 20 ml (kratšia a intenzívnejšia verzia espressa)
- Lungo – 100 až 150 ml (predĺžené espresso)
- Cappuccino – 150 až 180 ml
- Caffè Latte – 200 až 300 ml
- Flat White – 150 až 180 ml (zvyčajne menšie ako latte, ale s dvojitým espressom)
- Macchiato – 30 až 40 ml (espresso s kvapkou mlieka)
- Latte Macchiato – 250 až 350 ml (napenené mlieko s espressom navrchu)
- Mocha – 250 až 350 ml (kombinácia espressa, mlieka a čokolády)
- Affogato – cca 50 ml espressa nalievaného na zmrzlinu
- Írska káva – 180 až 250 ml (zmes kávy, whisky, cukru a smotany)
Názorné ukážky obľúbených kávových nápojov
Tipy na prípravu lahodnej kávy doma
Pri príprave kávových nápojov doma je dôležité použiť kvalitné zrná a správnu metódu prípravy. Ak nemáte kávovar, môžete si pripraviť kávu pomocou moka kanvičky. Mlieko môžete napeniť aj ručne pomocou malého ručného šľahača alebo elektrického naparovača.
Experimentujte s príchuťami – skúste pridať škoricu, kardamóm, vanilku alebo kokosové mlieko. Každý kávový nápoj má svoje čaro a ponúka jedinečný chuťový zážitok. Nech už si vyberiete akýkoľvek, dôležité je vychutnávať si kávu s radosťou.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik