Recepty na suché slané trvanlivé pečivo – skvelé pochúťky pre sviatočné chvíle

suché slané pečivo

Suché slané pečivo je obľúbenou pochúťkou, ktorá je ideálna na oslavy, stretnutia s priateľmi alebo ako rýchle občerstvenie ku káve či poháru vína. Jeho výhodou je jednoduchá príprava a trvanlivosť. Slané tyčinky, sušienky alebo krekry si môžete pripraviť aj doma, vďaka čomu budú čerstvé, kvalitné a prispôsobené vašim preferenciám.

Odporúčame: Francúzska omáčka demi-glace krok za krokom – pozdvihne každé jedlo

Klasické slané tyčinky s rascou

Slané tyčinky pravdepodobne pripravovala už aj vaša prababka. Je to nestarnúca klasika. Na ich prípravu potrebujete len niekoľko základných ingrediencií, ktoré pravdepodobne máte doma. Jednoduché cesto tvorí hladká múka, maslo, vajce a štipka soli. Do tyčiniek môžete pridať prášok do pečiva a smotanu na zjemnenie. Po upečení ich skladujte v uzatvárateľnej nádobe, v ktorej vám vydržia aj niekoľko týždňov.

Ingrediencie:

  • 250 g hladkej múky
  • 125 g masla
  • 1 vajce (do cesta) + 1 vajce na potretie
  • 4 PL smotany na šľahanie alebo kyslej smotany
  • 1 ČL soli
  • Rasca, sezam alebo strúhaný syr na posyp

Postup: Zmiešajte múku, maslo, soľ, vajce a smotanu a vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočívať v chladničke. Potom ho vyvaľkajte na hrúbku asi 3 mm a nakrájajte na pásiky (tyčinky). Potrite ich rozšľahaným vajíčkom a posypte rascou, sezamom alebo syrom. Pečte pri 180 °C asi 10-12 minút, kým nebudú zlatisté.

Parmezánové krekry

Milovníkov syra zaujmú fantastické parmezánové krekry. Ich základ tvorí kombinácia hladkej múky, nastrúhaného parmezánu, masla a soli. Cesto by malo byť pevné a hladké, aby sa dalo ľahko vyvaľkať. Po vyvaľkaní z neho vykrajujete malé kolieska, štvorčeky alebo iné tvary podľa fantázie. Parmezánové krekry sú ideálne ako snack k poháru vína alebo ako doplnok k šalátom a nátierkam.

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 100 g strúhaného parmezánu
  • 1 ČL soli
  • 2-3 PL studenej vody

Postup: Múku zmiešajte s maslom a parmezánom, pridajte soľ a postupne prilievajte studenú vodu, kým nevznikne pevné cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte 30 minút odležať v chladničke. Potom ho vyvaľkajte na hrúbku 2-3 mm a vykrajujte tvary podľa fantázie. Pred pečením môžete krekry ozdobiť hrubou soľou, bylinkami alebo čiernym korením. Krekry pečte na plechu vystlanom papierom na pečenie pri teplote 180 °C asi 8-10 minút, kým nebudú chrumkavé.

Odporúčame: Recepty na čajové pečivo: Tradičné aj moderné variácie na každý stôl

parmezánové krekry
Depositphotos

Chrumkavé slané praclíky

Praclíky sú jednou z najznámejších foriem slaného pečiva. Ich príprava je síce o niečo náročnejšia, ale výsledok stojí za to. Na cesto budete potrebovať hladkú múku, droždie, teplú vodu, cukor, soľ a maslo. Po vypracovaní cesta ho nechajte vykysnúť, aby bolo vláčne a pružné. Praclíky sú výborné ako samostatný snack alebo s horčicou a rôznymi dipmi. 

Ingrediencie:

  • 500 g hladkej múky
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL cukru
  • 1 balíček sušeného droždia (7 g)
  • 300 ml teplej vody
  • 2 PL masla
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • hrubá soľ alebo mak na posyp

Postup: V miske zmiešajte múku, soľ, cukor a droždie. Postupne pridávajte teplú vodu a maslo, až kým nevznikne hladké cesto. Nechajte ho kysnúť 1 hodinu. Z vykysnutého cesta tvarujte praclíky (alebo použite formu na praclíky). Pred pečením ich namočte do horúcej vody, v ktorej ste rozpustili sódu bikarbónu. Potom praclíky posypte hrubou soľou alebo makom. Pečte pri 200 °C asi 12-15 minút, kým nebudú zlatisté.

Rýchle syrové sušienky s čili

Ak hľadáte niečo pikantnejšie, syrové sušienky s čili sú vhodnou voľbou. Základ cesta tvorí maslo, hladká múka a nastrúhaný čedar alebo eidam. Pridajte štipku soli a sušené čili alebo paprikové vločky, ktoré dodajú sušienkam jemnú pikantnosť. Tieto sušienky sa hodia k pivu alebo ako drobné pohostenie pre hostí. 

Ingrediencie:

  • 200 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 150 g strúhaného čedaru alebo eidamu
  • 1 ČL soli
  • 1/2 ČL sušeného čili alebo paprikových vločiek
  • 1 vajce (na potretie)

Postup: Zmiešajte múku, maslo, syr, soľ a čili a vypracujte cesto. Zabaľte ho do fólie a nechajte 20 minút chladiť. Potom cesto vyvaľkajte na hrúbku asi 5 mm a vykrajujte sušienky. Pred pečením ich potrite rozšľahaným vajíčkom. Pečte na 180 °C asi 10-12 minút, kým nie sú zlatisté a chrumkavé.

Odporúčame: Tradičný recept na medové rezy – lahodný dezert na rôzne príležitosti

Semienkové krekry bez múky

Preferujete zdravšiu alternatívu? Skúste semienkové krekry. Na ich prípravu nepotrebujete múku – základ tvorí zmes ľanových, sezamových, slnečnicových a tekvicových semienok, ktoré spojíte vodou a trochou soli. Získate tak skvelý snack alebo doplnok k hummusu či syrovým tanierom.

Ingrediencie:

  • 50 g ľanových semienok
  • 50 g sezamových semienok
  • 50 g slnečnicových semienok
  • 50 g tekvicových semienok
  • 1 ČL soli
  • 100 ml vody

Postup: Všetky semienka zmiešajte so soľou a vodou. Zmes nechajte 10-15 minút odstáť, aby semienka vsiakli vodu a získali lepivú konzistenciu. Zmes rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie do tenkej vrstvy. Pečte pri 150 °C asi 30-40 minút, kým krekry nie sú chrumkavé. Po vychladnutí ich nalámte na kúsky.

Buďte pripravení na nečakaných hostí

Príprava týchto pochúťok vám umožní experimentovať s chuťami a prísadami, vďaka čomu získate slané trvanlivé pečivo presne podľa svojho gusta. Slané pečivo je univerzálnym občerstvením, ktoré si môžete pripraviť do zásoby, napríklad aj pre prípad, že k vám príde nečakaný hosť. Inšpirovali vás tieto recepty?

Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos, Freepik.com

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE