Súťažiaci sa v relácii Pečie celé Slovensko museli popasovať s rôznymi úlohami. Jednou z nich bolo aj pečenie Rubikovej kocky. Súťažiaca Alenka ju upiekla s lieskovcovým karamelom. Chcete očariť svojich hostí netradičným pohostením? Tak sa pustite do prípravy tejto sladkej dobroty!
Odporúčame: RECEPT: Hokkaido quiche z Pečie celé Slovensko
Pečená časť:
- 5 ks vajcia
- 150 g kryštálový cukor
- 1/2 prášok do pečiva
- 180 g polohrubá múka
- 20 g kakao
Postup: Zo surovín upečieme piškótový plát.
Lieskovcový karamel:
- 4 ks žĺtka
- 90 g práškový cukor
- 100 g lieskovce
- 30 ml voda
- 140 g maslo
- 140 g cukor
- soľ
Postup: Lieskovce opražíme na panvici a nasekáme. Žĺtka vymiešame s cukrom. Upálime 140 g cukru s 30 ml vody a keď je cukor hnedý pridáme 140 g masla, ktoré tam rozpustíme. Odoberieme trochu karamelu a do zvyšného pridáme lieskovce a soľ. Do toho ešte primiešame žĺtka a vytvarujeme potrebné tvary – kocky.
Mousse:
- 330 g mascarpone
- 50 g práškový cukor
- 230 g šľahačková smotana
- 4 ks plátková želatína)
- 100 ml mlieko
- 20 g karamel
- Vanilkový extrakt
Postup: Namočíme plátky želatíny a túto potom rozpustíme v horúcom mlieku. Mascarpone a šľahačku vyšľaháme s pr. cukrom a karamelom k vyšľahanému pridáme mlieko so želatínou a poriadne prešľaháme. Naplníme do polovice formu, vložíme lieskovcový karamel a vykrojený piškótový plát. Dáme do mrazničky zamraziť.
Zrkadlová poleva:
- 4 lyžice želatíny
- 2 dcl vody
- 4 šálky bielej čokolády
- 3 šálky cukru
- 2 šálka vody
- 1,5 šálky kondenzovaného mlieka
- Potravinárska farba
Postup: Želatínu necháme napučať v studenej vode. Do hrnca nalejeme vodu, kryštálový cukor a kondenzované mlieko – necháme prevariť. Zložíme z plameňa a do horúcej masy pridáme želatínu, rozpustíme miešaním. Potom do stále horúcej zmesi pridáme čokoládu a rozmixujeme a precedíme cez sitko. Rozdelíme na tri časti a zafarbíme. Keď poleva vychladne, polejeme ňou zmrznuté kocky.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko