Urodilo sa vám v záhradke veľa zeleniny a hľadáte dobré recepty, ktoré vám pomôžu ju zužitkovať? Máme pre vás skvelý tip! Vyskúšajte tento lahodný zeleninový quiche, ktorý môžete podávať na obed či večeru. V relácii Pečie celé Slovensko ho upiekla súťažiaca Lucia. Kombináciu mrkvy, cukety a baklažánu s bylinkami v tomto francúzskom slanom koláči si skrátka zamilujete!
Suroviny na cesto:
- 500 g hladká múka
- 200 g maslo
- 1,5 lyžička soli
- 2 vajce
- 5 lyžice studenej vody
Suroviny na plnku:
- 250 g ricotta
- 150 g kyslá smotana
- 100 g strúhaný parmezán
- 2 ks vajce
- 3 ks cuketa zelená
- 3 ks cuketa žltá
- 3 ks hrubé mrkvy
- 1 ks baklažán
- cesnakový prášok
- soľ
- korenie
- rozmarín, tymian, oregano
- olivový olej
Postup na zeleninový quiche:
- Vypracujeme krehké cesto: studené maslo nakrájame na kocky a premiešame s múkou a soľou. Spracujeme na drobeničku, pridáme vajíčko a vodu. Cesto rýchlo zapracujeme do bochníku a dáme chladiť na cca hodinku.
- Kým sa chladí, nachystáme si zeleninu: Cukety, mrkvu i baklažán nakrájame na tenké plátky, dáme do misy a osolíme, aby pustila čo najviac vody. Dáme stranou.
- Zatiaľ si nachystáme plnku: ricottu zmiešame s vajíčkom a strúhaným 1/2 parmezánom. Pridáme cesnakový prášok, soľ, korenie a bylinky. Dáme stranou.
- Rozohrejem rúru na 180 °C.
- Vyberieme vychladnuté cesto, vyvaľkáme veľký kruh hrubý 3-4 mm a vložíme do vymastenej formy/vystlatej papierom. Cesto poprepichujeme vidličkou, preložíme papierom na pečenie a zaťažíme, napr. ryžou. Dáme do rúry na 10 minút zapiecť.
- Z misy so zeleninou vylejeme pustenú vodu, pridáme trochu olivového oleja a byliniek. Z pásikov zeleniny začneme robiť roládu, postupne striedame zeleninu podľa farieb, aby sme vytvorili pekný farebný kruhový vzor. Zelenina musí byť uložená čo najviac na husto (aby sa pri pečení nevytvorili medzery po odparení vody).
- Korpus vyberieme, naplníme ricottou a ozdobíme stočenou zeleninou. Na záver môžeme posypať zvyškom parmezánu. A dáme piecť opäť na 180 °C na 30-40min.
- Po upečení vytiahneme a dáme chvíľu vychladiť. Možné podávať aj teplé i ako studené.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko