Na tanieroch sa objavuje čoraz častejšie nielen kvôli nutričným hodnotám či benefitom, ktoré má na zdravie. Quinoa je hotovým zázrakom aj preto, že sa dá pripravovať na veľa spôsobov.
Quinoa – bezlepková superpotravina
Inkovia na ňu nedali dopustiť. Quinou, alebo tiež „materské zrno“, považovali za posvätnú surovinu a niet sa čomu čudovať. Táto celozrnná, bezlepková surovina obsahuje nielen veľa vápnika, esenciálnych aminokyselín a vlákniny. Zamilujete si ju pre jej lahodnú orieškovú chuť a tiež preto, že jej príprava zaberie naozaj pár minút.
Ako quinou variť?
Na prípravu bielej, červenej alebo čiernej quinoy potrebujete v zásade len vodu. Do hrnca nasypte quinou a zalejte ju vodou v pomere 1:2. Nechajte ju variť 15 minút a následne odpočívať pod pokrievkou. Ak ju budete ďalej pripravovať na slano, do vody pridajte soľ, alebo ju rovno varte vo vývare. Máte s ňou sladké zámery? V tom prípade stačí vhodné sladidlo pridať až počas prípravy receptu.
TIP: Pred varením quinou niekoľkokrát prepláchnite studenou vodou. Zbavíte ju tak horkosti.
S quinou do kaše, koláčov aj rizota
Rozhodli ste sa, že jej dáte šancu? Garantujeme vám, že túto voľbu neoľutujete. Vďaka vysokému obsahu bielkovín a vlákniny vás zasýti na dlhšiu dobu a v kuchyni sa s ňou dá naozaj čarovať na veľa spôsobov. Vhodná je na prípravu raňajkovej kaše, hodí sa do šalátov, rizota, polievok a dokonca sa z nej dá piecť aj koláč.
Neprehliadni: Prečo je červená quinoa lepšia ako obyčajná a ako ju pripraviť?
Raňajková kaša z quinoy
Budete potrebovať:
- hrnček uvarenej quinoy
- 2-3 lyžice jogurtu
- čakankový sirup
- strúhaný kokos
- ovocie a oriešky podľa chuti
Postup: Uvarenú quinou v miske zmiešajte s obľúbeným jogurtom a oslaďte podľa chuti. Pridajte nastrúhaný kokos, oriešky či ovocie. Jednoduché, rýchle a výživné raňajky sú na stole.
Quinoa šalát s pečenou tekvicou a syrom
Budete potrebovať:
- hrnček uvarenej quinoy
- tekvicu hokkaido
- červenú cibuľu
- feta syr
- soľ a čierne korenie
- petržlenovú vňať
- ocot
- cukor
Postup: Quinou si uvarte vopred. Nakrájanú tekvicu dajte piecť spolu s cibuľou do rúry. V miske zmiešajte uvarenú quinou so zálievkou z vody, octu a cukru. Ochuťte soľou, korením či obľúbenými bylinkami. Pridajte upečenú zeleninu a šalát dozdobte syrom. Vychutnávať si ho môžete teplý aj studený.
VYSKÚŠAJTE TIEŽ: Zeleninový quiche z Pečie celé Slovensko
Šťavnatý koláč z quinoy a marhúľ
Budete potrebovať:
- 180 g bielej quinoy
- 3 vajcia
- 100 ml mlieka
- 100 g ovsenej múky
- 50 ml oleja
- 60 g cukru
- 1 lyžičku prášku do pečiva
- marhule
Postup: Uvarenú quinou vložte do mixéra a prilejte trochu vody tak, aby mixovaním vznikla hustejšia hmota. Pridajte ostatné suroviny a dôkladne premiešajte. Ak je cesto príliš husté prilejte po troške mlieko tak, aby sa dala hmota naliať do tortovej formy. Tú si pred pečením vyložte papierom na pečenie. Koláč ozdobte nakrájanými marhuľami a pečte pri teplote 180 °C asi 34 minút. Použiť môžete akékoľvek sezónne ovocie.