Ak hľadáte inšpiráciu, čo pripraviť ako pohostenie pre návštevu alebo na domácu oslavu a nechcete opäť voliť klasiku v podobe obložených chlebíčkov, skúste tieto slané košíčky. Súťažiaca Janka z Pečie celé Slovensko ich pripravila v troch chutných verziách – s domácou pečeňovou paštétou, bryndzovou nátierkou a hráškovým krémom. Verte, že vaši hostia budú nadšení!
Suroviny na košíčky:
- 350 g hladkej múky
- 250 g masla
- Soľ
- 7 PL bieleho vína
Pečeňová paštéta:
- 500 g kuracej pečienky
- 100 g maste
- Soľ
- Korenie
- 250 g 33 % smotany na šľahanie
- 200 g cibule
- Brusnice
Hráškový krém:
- 300 g hrachu
- 300 g mascarpone
- 200 ml 30 % smotany na šľahanie
- Korenie
- Soľ
- Rozmarín
- Tymian
- Hrachové výhonky
Bryndzová pomazánka:
- 150 g oravskej slaniny
- 1 strednú cibuľu
- 200 g bryndze
- 150 g krémového syra
- Soľ
- Korenie
- Bylinky
Postup prípravy košíčkov:
- Košíčky – suroviny dáme do misky a vypracujeme cesto, ktoré plníme do košíčkov. Pečieme 10 minút na 170 stupňov, vyberieme a necháme vychladnúť.
- Paštéta – cibuľu nakrájame a spolu s masťou dáme smažiť. Pridáme pečienku a pražíme domäkka. Zalejeme šľahačkou, rozmixujeme a dochutíme soľou a korením. Do stredu košíčku dáme lyžičku brusnicového džemu a ozdobnou špičkou nazdobíme. Poukladáme mikro bylinky.
- Hráškový krém – do osolenej vody spolu s rozmarínom a tymianom dáme variť hrach domäkka. Scedíme trošku vody, ktorú necháme na pomixovanie. Prepasírujeme, okoreníme, pridáme mascarpone so šľahačkou a dobre premiešame. Naplníme vrecko a špičkou striekame vzor. Dozdobíme mikro bylinkami.
- Bryndzová nátierka – do hrnca dáme smažiť slaninu, ak je už trochu vypečená, vložíme cibuľu a smažíme do zlatista. Necháme vychladnúť a rozmixujeme. Pridáme bryndzu, krémový syr, soľ a korenie. Ozdobnou špičkou nastriekame do košíčkov a zdobíme bylinkami.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko