RECEPT: Kysnutý košík s hubami a focaccia z Pečie celé Slovensko

Z kysnutého cesta sa dá vykúzliť naozaj mnoho dobrôt, či už sladkých alebo slaných. Prinášame malú ukážku. Vyskúšať môžete napríklad takýto košíček a huby z brioškového cesta. Huby sú plnené orechovou a makovou plnkou. Alebo vás skôr zaujme talianska focaccia so cherry paradajkami a šampiňónmi? Recepty prináša súťažiaci Ďoďo z relácie Pečie celé Slovensko. 

Brioškové cesto na košík a huby:

  • 40 g droždia
  • 500 ml mlieka
  • 180 g kryštálového cukru
  • 180 g masla
  • 4 vajcia
  • 1260 g polohrubej múky
  • Vajce na potretie

Orechová plnka (stopky húb):

  • 200 g mletých orechov
  • 200 g kryštálového cukru
  • Citrónovú kôru
  • Škoricu
  • 50 ml vody
  • 1 PL rumu

Maková plnka (klobúčiky húb):

  • 300 ml mlieka
  • 150 g mletého maku
  • 80 g kryštálového cukru
  • 30 g masla
  • Kôru z citróna
  • Citrónový cukor
  • Vanilkový cukor

Suroviny na focacciu:

  • 500 g hladkej múky
  • 400 ml vody
  • 20 g droždia
  • 3 PL olivový olej
  • Olivový olej na cesto
  • Morskú soľ
  • 4 ks šalotky
  • 4 ks červenej cibule
  • 12 ks cherry paradajok
  • 8 ks šampiňónov
  • 20 g lúpanej slnečnice
  • 10 g celého maku
  • 2 červené papriky
  • 4 figy
  • Rozmarín
  • Tymian
  • 2 ks zelenej časti póru

Bielková poleva:

  • 200 g práškového cukru
  • 1 vajce

Postup prípravy kysnutých pochúťok:

  1. Brioškové cesto – teplé mlieko zmiešame s cukrom a droždím a počkáme, kým droždie nezačne aktivovať. Následne pridáme vajcia, múku, maslo a miesime, pokiaľ sa cesto neodliepa od stien nádoby. Cesto necháme oddychovať a kysnúť asi pol hodinu.
  2. Následne bábovkovú formu obalíme alobalom a pomažeme olejom. Z vykysnutého cesta formujeme vrkoče, ktoré obtáčame okolo bábovkovej formy aby sme vytvorili základ pre košík. Rovnako vytvoríme aj rúčku košíka.
  3. Zvyšné cesto si vyvaľkáme a formujeme nožíčky húb do roliek, ktoré plníme orechovou plnkou. Hlavičky húb vykrajujeme v dvoch rôznych veľkostiach – na menšiu vložíme makovú plnku a prikryjeme väčšou a dáme ich na alobalové guľky, na ktorých sa budú piecť, čím sa vytvoria hlavičky húb. Všetky komponenty z brioškového cesta potierame pred pečením vajíčkom.
  4. Pečieme pri 180 stupňoch 30 až 35 minút. Klobúčiky a nožičky húb spojíme pomocou hustej bielkovej polevy na zdobenie.
  5. Lokše pečieme na suchej panvici. Pripravíme ich zmiešaním varených strúhaných zemiakov, múky a soli. Po upečení ich potierame maslom a osolíme.
  6. Focaccia – vodu zmiešame s droždím a postupne pridávame múku až sa vypracuje cesto, ktoré necháme kysnúť 20 minút. Cesto následne rozdelíme nevaľkáme, ale rozťaháme rukami na papierom na pečenie vystlaný plech. Polejeme olivovým olejom a soľou. Na vrch dáme uvedené suroviny, z ktorých vytvárame obrazce pripomínajúce lúku. Pečieme 20 minút pri 200 stupňoch.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE