Košíčky s krevetovým šalátom a nivovou penou z Pečie celé Slovensko

Ak neviete, čo pripraviť návšteve ako pohostenie alebo čím ponúknuť hostí na domácej oslave, skúste tieto slané košíčky rôznych chutí. Jedni košíčky sú naplnené krevetovým šalátom, ďalšie nivovou penou a tretie penou z kozieho syra. Chuť košíčkov doplní ešte restovaná kačacia pečienka. Tento recept prináša súťažiaca Lucka z relácie Pečie celé Slovensko. 

Krevetový šalát:

  • 1 zrelé avokádo
  • 400 g mrazených kreviet
  • 2 PL domácej majonézy
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 1 KL worcesterovej omáčky
  • Kvapka brandy
  • 1 limetky
  • 8 ks cherry paradajok
  • 1 ľadový šalát
  • Olivový olej
  • Soľ
  • Cukor

Nivová pena:

  • 150 g masla
  • 200 g nivy
  • cesnak
  • 250 ml 33 % smotana na šľahanie

Restovaná pečienka:

  • 500 g kačacej vykŕmenej pečienky
  • 100 g kačacej masti
  • mikrobylinky

Pena z kozieho syra:

  • 200 g kozieho syra
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • hrsť nasekanej pažítky
  • 2 PL mandľové lupienky (poprípade nasekané mandle)
  • olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie

Suroviny na košíčky:

  • 750 g hladkej múky
  • 375 g masla
  • 3 žĺtky
  • Štipka soli
  • 12 PL vlažnej vody

+ 3 limetky na ozdobenie

Postup prípravy košíčkov:

  1. Krevetový šalát – rozmrazené krevety poriadne vysušíme a opečieme na olivovom oleji, pokvapkáme limetkovou šťavou, mierne posolíme a necháme vychladnúť. Avokádo ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme ku krevetám. Šalát rozoberieme na listy, pokrájame na kocky a pridáme k avokádu a ku krevetám. Majonézu, pretlak, worcesterovú omáčku a kvapku brandy premiešame a vytvoríme koktailovú majonézu. Krevety, avokádo a koktailovú majonézu premiešame, pridáme najemno pokrájané cherry paradajky.
  2. Nivová pena – maslo vyšľaháme do peny, pridáme nadrobno nastrúhanú nivu a roztlačený cesnak a znovu vyšľaháme (iba toľko aby sa všetko zmiešalo dokopy). Ak je pena príliš hustá rozriedime ju trochou smotany, ale už šľaháme iba na 1 a len chvíľu aby sa smotana nevyšľahala.
  3. Pena z kozieho syra – najskôr vyšľaháme smotanu na šľahanie. Potom do nej pridáme kozí syr, pažítku, mandle, pár kvapiek olivového oleja, dochutíme soľou a čiernym korením. Všetko premiešame.
  4. Pečienky opečieme na kačacej masti a ozdobíme mikrobylinkami.
  5. Košíčky – z múky, masla, žĺtok, soli, vody vypracujeme cesto. Vyvaľkáme ho natenko a pomocou formičiek na tartaletky vykrajujeme kolieska, ktoré ukladáme do formičiek na tartaletky. Okraje koliesok prstami trochu povyťahujeme, aby sa nám vytvorili košíčky. Môžeme použiť aj formičky na klasické košíčky. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca 10 minút. Vychladnuté košíčky vyberieme z formičiek a naplníme nátierkou.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE