Cestoviny sú univerzálna dobrota. Milujú ju deti, ale aj dospelí. Táto nevšedná kombinácia citrónovej šťavy s orechmi je absolútnym favoritom našej rodiny. Už tento základ stačí k veľkej spokojnosti všetkých „pasta" maškrtníkov. Ako na to?
Vyskúšajte aj: Cviklový šalát s tahini: Rýchla fit pochúťka
Na cestoviny s citrónom a orechmi potrebujeme:
- Cestoviny (zvoľte durum, semolínové, udon alebo celozrnné)
- Hrsť orechov – pár ks pekanov, kešu, vlašských orechov, pistácií, slnečnicových či tekvicových jadierok a podobne
- 1 citrón
Recept môžete vylepšiť napríklad takto:
- Medvedím cesnakom počas jeho sezóny na jar.
- Lučinou, ricottou alebo cream cheesom, ktoré môžete nahradiť aj s mascarpone alebo s vegánskou nátierkou.
- Môžete na posypanie použiť parmezán alebo lahôdkové droždie známe ako vegánsky parmezán.
- Niekedy namiesto cestovín môžete použiť domáce halušky.
Odporúčame aj: Tvarohové šúľance bez lepku a bez psyllia
Postup:
- Uvarte cestoviny podľa návodu, ideálne aby ostali al dente, čiže jemne tvrdé. Z vody, v ktorej sa varili ponechajte 1-2 dcl do omáčky. Voda z varenia obsahuje škroby obsiahnuté v cestovine, a preto pekne zahustia omáčku.
- Na suchej panvici opražte orechy. Použite nízku alebo strednú teplotu, nie vysokú, inak ich pripálite.
- Keď sú orechy opražené, pridajte cestoviny. Teraz použite aj ricottu alebo cream cheese. Na 1 porciu stačí 1 PL. V tomto kroku prisypte aj nakrájaný medvedí cesnak alebo obyčajný cesnak. Prilejte aj vodu z varenia cestovín.
- Odstavte z ohňa a prilejte šťavu z citróna, posoľte a okoreňte podľa chuti. Nakoniec posypte nastrúhaným parmezánom.
- V tomto recepte nepoužijeme pridaný tuk, nakoľko ten je obsiahnutý v orechoch a v mliečnych výrobkoch. Ak použijete len orechy a citrónovú šťavu, môžete použiť kúsok masla alebo 1 PL olivového oleja.
Vyskúšajte aj: Nátierky z medvedieho cesnaku, ktoré si zamilujete