RECEPT: Vianočka s hrozienkami z Pečie celé Slovensko

Tradičná vianočka s hrozienkami patrí k obľúbeným druhom pečiva mnohých z nás. Veď čo je lepšie ako čerstvá vianočka natretá maslom? Niektorí si k nej neodpustia ani šálku teplého kakaa, čaju alebo voňavej kávy. Ak ste ešte neskúšali bábovku upiecť doma, je čas to napraviť. Postupovať môžete podľa tohto receptu z Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 75 g masla, rozpusteného, nie horúce
  • 50 g cukru krupica
  • 125 ml mlieka, vlažné
  • 1/2 PL rumu
  • 1/2 ČL soli
  • 2 žĺtka
  • 1/2 kocky čerstvého droždia
  • 1/2 vanilkový cukor
  • 30 g hrozienok namočených aspoň deň vopred do 15 ml rumu
  • bielko na potretie

Postup prípravy vianočky:

  1. Približne 1/3 mlieka zohrejeme na telesnú teplotu, rozmrvíme v ňom droždie, primiešame lyžičku cukru a štipku múky a necháme postáť cca 5 minút, kým sa na povrchu neurobia bublinky.
  2. V mise si premiešame múku, soľ, cukor, vanilkový cukor, kôru.
  3. Zvyšné mlieko, rum, žĺtky a zmes droždia premiešajte.
  4. Do zmesi múky pridajte zmes mlieka a premiešate. Potom primiešajte maslo a hrozienka.
  5. Cesto miesime s mixérom s padlom, kým sa prestane lepiť. Nepridávať žiadnu múku, aj keď sa lepí. Vydržať. S mixérom to bude trvať aj 10 minút.
  6. Necháme vykysnúť v teple cca 2 hodiny, alebo kým nebude mať dvojnásobnú veľkosť.
  7. Rozdelíme na 3 rovnaké časti a zapletieme vrkoč.
  8. Položíme na papier na pečenie na plech, prikryjeme a necháme opäť nakysnúť, minimálne pol hodiny.
  9. Potom potrieme bielkom celý veniec, aj po bokoch. Počas tohto druhého kysnutia, keď bielok zaschol, potrieme ešte raz.
  10. Pečieme na 180 stupňov, 30-35 minút, podľa hrúbky vianočky. Či je upečená, vyskúšate špajdľou.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE