Tigrí chlieb od Katky z Pečie celé Slovensko je vskutku netradičný chlieb, a to nielen svojím vzhľadom, ale aj zložením. Kombinuje totiž v sebe pivo, pečené gaštany a ľanové semienka a okrem toho chrumkavú vrstvu z ryžovej múky a sezamového oleja. Nevyzerá famózne? Tak si ho neváhajte upiecť v pohodlí domova. A vychutnať si ho môžete napríklad aj s lahodnou nátierkou z gorgonzoly a nivy, ktoré chuť sa bude bezchybne dopĺňať s plátkom hrušky.
Suroviny na chlieb:
- 650 g špaldovej chlebovej múky
- 100 g ražnej celozrnnej múky
- 2 malé lyžičky soli
- 1 malá lyžička cukru
- 200 ml pivo teplé
- 250 ml voda teplá
- 1 a pol balíček sušeného droždia
- chlebové korenie
- ľanové semiačka
- 100 g pečených gaštanov
- 2 lyžičky rasce
Suroviny na chrumkavú vrstvu:
- 30 g ryžovej múky
- 30 g vody
- 1 lyžica cukru
- 1 malá lyžička soli
- 1 malá lyžička sezamového oleja
Postup:
Do robota si nasypeme múky, droždie, cukor, soľ, chlebové korenie, ľanové semiačka, rascu, nasekané gaštany, prilejeme vodu a pivo a pridáme masť. Všetko spolu prepracujeme na hutné cesto. Vytvarujeme bochník a dáme do formy na 30 minút podkysnúť.
Zapneme rúru na 220 stupňov, na chlebík vylejeme chrumkavú vrstvu a vložíme do rúry. Pečieme asi 40 minút. Hotový chlebík postriekame vodou a dáme vychladiť na mriežku.
Nátierka z gorgonzoly:
- 100 g syr gorgonzola
- 30 g syr niva
- 40 g maslo
- 40 g cream cheese natur
- 30 g celé vlašské orechy
- 1 sladká hruška
- cesnakové korenie
- soľ
- med
- figové balsamico
- čerstvý tymian
Postup: Gorgonzolu, nivu, maslo a cream cheese si spolu ponorným mixérom vyšľaháme, pridáme sušený cesnak, nasekané orechy a trošku soli. Nátierku natrieme na chlebík pridáme dva plátky hrušky a posypeme orechmi. Celé to ešte jemne polejeme medom a zakvapneme balsamicom. Na vrch dáme čerstvý tymian.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko