RECEPT: Vanilkovo-orechová torta z Pečie celé Slovensko

Hľadáte overený recept na tradičnú domácu tortu, ktorú môžete doma pripraviť oslávencovi či pre návštevu? Vanilkovo-orechová torta podľa Julky z Pečie celé Slovensko rozhodne nesklame. Kombinuje tradičnú chuť vanilky, orechov, smotany a malinového lekváru. Hor sa do pečenia!

Cesto vanilkové:

  • 3 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 75 g hladkej múky
  • 75 g polohrubej múky
  • 5,5 lyžíc teplej vody
  • pol balíčka prášku na pečenie

Cesto orechové:

  • 3 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g mletých orechov
  • 5,5 lyžíc teplej vody
  • pol balíčka prášku na pečenie

Plnka:

  • 750 ml mlieka
  • 90 g zlatého klasu
  • 2 žĺtky
  • 500 g masla
  • 1 vanilkový cukor
  • 250 g práškového cukru
  • štamperlík rumu

Lekvár:

  • 750 g čerstvých malín
  • 750 g kryštálového cukru
  • 4 lyžice citrónovej šťavy

Na potretie okolo torty:

  • 500 ml smotana na šľahanie
  • 20 g práškového cukru
  • 1 stužovač

Ozdoby

  • 200 g hera
  • 100 g práškový cukor
  • 300 g hladká múka
  • 2 žĺtky
  • červené, čierne, modré a zelené farbivo + vykrajovátka vtáčikov
  • štetce
  • 250 g biela čokoláda

Do torty:

  • 250 ml rumu
  • 250 ml kávy

Postup:

Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľaháme hustý sneh. Bielky si odložíme nabok a budeme pracovať s ostatnými surovinami. Žĺtky s cukrom šľaháme dovtedy, kým nevznikne svetlá pena a potom postupne pridávame teplú vodu. Keď sa nám to spojí, ručne vmiešame múku, prášok do pečenia na striedačku so snehom. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a po bokoch potrieme maslom. Pripravené cesto pečieme pri 180 °C 20 až 30 min. Po dopečení necháme korpus vychladnúť a prekrojíme. Následne pokropíme rumom a kávou a natrieme džemom, ktorý sme si pripravili.

Lekvár: Ovocie si odšťavíme a zasypeme cukrom a zalejeme citrónovou šťavou. Pripravenú zmes varíme až to zhustnutia.

Plnka: Mlieko rozdelíme na 2 časti. Približne 750 ml dáme do mliekovaru a pridáme doň vanilkový cukor. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame dohladka zlatý klas a žĺtky. Keď je mlieko v mliekovare horúce, prilejeme za stáleho miešania druhú časť mlieka. A miešame, až kým puding nezhustne. Potom ho necháme poriadne vychladnúť. Keď je krém vychladený, pomixujeme ho a v druhej miske rozmiešame cukor s maslom až do peny a postupne prišľahávame puding. Keď je naša plnka takmer hotová, prilejeme rum.

Ozdoby: Všetky suroviny dôkladne premiešame a necháme približne na 15 minút stuhnúť. Potom cesto rozvaľkáme a povykrajujeme vzory. Dáme piecť do rozohriatej rúry približne na 10 minút. Po vychladnutí kreslíme. Nad parou roztopíme bielu čokoládu a polejeme ňou tortu.

Na potretie okolo torty: V miske si vyšľaháme všetky ingrediencie a necháme na chvíľu vychladiť.

Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE