Hľadáte overený recept na tradičnú domácu tortu, ktorú môžete doma pripraviť oslávencovi či pre návštevu? Vanilkovo-orechová torta podľa Julky z Pečie celé Slovensko rozhodne nesklame. Kombinuje tradičnú chuť vanilky, orechov, smotany a malinového lekváru. Hor sa do pečenia!
Cesto vanilkové:
- 3 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 75 g hladkej múky
- 75 g polohrubej múky
- 5,5 lyžíc teplej vody
- pol balíčka prášku na pečenie
Cesto orechové:
- 3 vajcia
- 150 g kryštálového cukru
- 50 g hladkej múky
- 50 g polohrubej múky
- 50 g mletých orechov
- 5,5 lyžíc teplej vody
- pol balíčka prášku na pečenie
Plnka:
- 750 ml mlieka
- 90 g zlatého klasu
- 2 žĺtky
- 500 g masla
- 1 vanilkový cukor
- 250 g práškového cukru
- štamperlík rumu
Lekvár:
- 750 g čerstvých malín
- 750 g kryštálového cukru
- 4 lyžice citrónovej šťavy
Na potretie okolo torty:
- 500 ml smotana na šľahanie
- 20 g práškového cukru
- 1 stužovač
Ozdoby
- 200 g hera
- 100 g práškový cukor
- 300 g hladká múka
- 2 žĺtky
- červené, čierne, modré a zelené farbivo + vykrajovátka vtáčikov
- štetce
- 250 g biela čokoláda
Do torty:
- 250 ml rumu
- 250 ml kávy
Postup:
Cesto: Oddelíme žĺtky od bielkov a z bielkov vyšľaháme hustý sneh. Bielky si odložíme nabok a budeme pracovať s ostatnými surovinami. Žĺtky s cukrom šľaháme dovtedy, kým nevznikne svetlá pena a potom postupne pridávame teplú vodu. Keď sa nám to spojí, ručne vmiešame múku, prášok do pečenia na striedačku so snehom. Tortovú formu vystelieme papierom na pečenie a po bokoch potrieme maslom. Pripravené cesto pečieme pri 180 °C 20 až 30 min. Po dopečení necháme korpus vychladnúť a prekrojíme. Následne pokropíme rumom a kávou a natrieme džemom, ktorý sme si pripravili.
Lekvár: Ovocie si odšťavíme a zasypeme cukrom a zalejeme citrónovou šťavou. Pripravenú zmes varíme až to zhustnutia.
Plnka: Mlieko rozdelíme na 2 časti. Približne 750 ml dáme do mliekovaru a pridáme doň vanilkový cukor. Vo zvyšnom mlieku rozmiešame dohladka zlatý klas a žĺtky. Keď je mlieko v mliekovare horúce, prilejeme za stáleho miešania druhú časť mlieka. A miešame, až kým puding nezhustne. Potom ho necháme poriadne vychladnúť. Keď je krém vychladený, pomixujeme ho a v druhej miske rozmiešame cukor s maslom až do peny a postupne prišľahávame puding. Keď je naša plnka takmer hotová, prilejeme rum.
Ozdoby: Všetky suroviny dôkladne premiešame a necháme približne na 15 minút stuhnúť. Potom cesto rozvaľkáme a povykrajujeme vzory. Dáme piecť do rozohriatej rúry približne na 10 minút. Po vychladnutí kreslíme. Nad parou roztopíme bielu čokoládu a polejeme ňou tortu.
Na potretie okolo torty: V miske si vyšľaháme všetky ingrediencie a necháme na chvíľu vychladiť.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko