Obľubujete rôznorodé talianske dobroty a talianska kuchyňa vám vôbec nie je cudzia? Prinášame tip na fantastický taliansky chlebík, ktorý budete milovať. V relácii Pečie celé Slovensko ho upiekol súťažiaci Viliam. A ako si ho vychutnať? Pripraviť si k nemu môžete napríklad aj avokádovú či mrkvovú nátierku podľa receptu nižšie. Dobrú chuť!
Suroviny na chlieb:
- 710 g hladká múka
- 3 ČL soľ
- 42 g čerstvé kvasnice
- 450 g voda
- štipka práškového cukru
- 1 ČL drvená rasca
- štipka kmínu (celý kmín)
- olivový olej
Postup:
- Trúbu si rozohrejeme na 250 °C.
- Vytvoríme si kvások: 1/3 voda (40 °C), kvasnice a práškový cukor zmiešame spolu a necháme na cca 15 minút odležať.
- V mixéri si zmiešame múku, soľ a kvások, cesto miešame pomocou háku cca 10 minút na strednej rýchlosti.
- Vymiešané cesto necháme kysnúť pri 30-40 °C asi 30-45 minút.
- Vykysnuté cesto preložíme na plech vyložený papierom a vytvarujeme do tvaru chlebu.
- Chlieb môžeme potrieť pred pečením olivovým olejom.
- Chlieb pečieme 10 minút, potom pridáme na prázdny plech vodu a dáme do rúry.
- Chlieb dopečieme.
Recept na mrkvovú nátierku
- 3 ks mrkva
- 25 g olivový olej
- soľ
- korenie
- 3 g mäta
- 5 g petržlenová vňať
- 1/2 limetka
- 80 g grécky jogurt
Postup: Mrkvu uvaríme a necháme vychladnúť. Petržlen a mätu nakrájame a zmiešame spolu z uvarenou mrkvou, pridáme zvyšok ingrediencií a poriadne zmiešame ponorným mixérom. Pomazánku dáme poriadne vychladnúť.
Recept na avokádovú nátierku
- 1 ks avokádo
- 40 g mandle
- tymian (čerstvý)
- soľ
- korenie
- olivový olej
Postup: Mandle si rozdrvíme. Všetky suroviny poriadne zmiešame a pomixujeme ponorným mixérom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko