Makróny sú drobné francúzske cukrovinky rôznych farieb, chutí a náplní. Pripravujú sa spravidla z vaječných bielkov a mandľovej múky a plnia sa najrôznorodejšími plnkami. Niekto im na chuť neprišiel, no mnohí ich milujú. Chcete si ich vyskúšať upiecť v pohodlí domova? Postupovať môžete podľa receptu nižšie na Beine pepermintové makrónky z relácie Pečie celé Slovensko. Dobrú chuť!
Suroviny na makrónky:
- 150 g mandľovej múčky
- 150 g práškového cukru
- 55 g vaječných bielkov izbovej teploty
- 42 g vody
- 150 g kryštálového cukru
- 55 g vaječných bielkov izbovej teploty
- štipka soli
- + na dekorovanie – kakao, matcha čaj, mletý šafrán (alebo podľa vlastného vkusu ľubovoľnú gélovú farbu)
Postup:
- Mandľovú múku a práškový cukor nasypeme do kuchynského robota a premiešame 2 až 3-krát v krátkych sekvenciách. Poriadne preosejeme (môžeme aj dvakrát).
- Suchú zmes preložíme do misy a prepojíme s prvou polovicou (55 g) bielkov do hustej pasty.
- Medzitým dáme kryštálový cukor a vodu do hrnca na stredný plameň.
- Keď cukrový sirup dosiahne teplotu 104 °C, začneme šľahať sneh z druhej polovice (55 g) bielkov so štipkou soli pri vyššej rýchlosti a po dosiahnutí 119 °C ho za stáleho miešania pomaly vylievame rovnomerne do snehu.
- Pokračujeme v šľahaní pri strednej rýchlosti, pokiaľ sneh nie je úplne tuhý a hladký.
- Rúru dáme zohrievať na 90 °C v režime teplý vzduch, pripravíme plech s formou na makrónky a tiež cukrárske vrecko so stredne veľkou hladkou špičkou (pre lepšiu manipuláciu ho vsadíme do vyššieho pohára).
- Stierkou preložíme tretinu snehu k mandľovej paste a premiešame. Potom postupne pridávame zvyšný sneh, opatrne zapracovávame stierkou – vo výsledku musí mať zmes konzistenciu tečúcej lávy.
- Zmes okamžite prelejeme do cukrárskeho vrecka a striekame jednotlivé makrónky.
- Po nanesení poriadne pobúchame plechom, aby sme odstránili prípadné vzduchové bubliny a vložíme do vyhriatej rúry.
- Sušíme po dobu 7 minút, potom teplotu zvýšime na 140°C a sušíme ďalších cca 10 minút (v závislosti od veľkosti jednotlivých makróniek a výkonu rúry).
- Po upečení necháme úplne vychladnúť a až potom odlepíme kúsky od podložky.
- Táto dávka vystačí približne na dva plné plechy, s každým pracujeme samostatne – najskôr nastriekame a dáme piecť prvý. Zmes nechávame vo vrecku a druhý plech striekame až tesne pred dopečením prvého.
- Zdobenie pomocou kakaa, čaju, korenia a podobne robíme až na nastriekané makrónky pomocou malého sitka.
Ganáž „After eight“:
- 150 g smotany na šľahanie 33%
- 300 g horkej čokolády Callebaut
- 80 g masla izbovej teploty
- cca 100 g hustého pepermintového sirupu (Rioba)
- Do väčšej misy nasypeme čokoládu
- V hrnčeku začneme variť smotanu. V okamihu, ako začne vrieť, ihneď ju odstavíme a zalejeme ňou čokoládu. Na chvíľu prekryjeme a krúživým pohybom necháme čokoládu rozpúšťať.
- Neskôr stierkou miešame do doby, pokiaľ sa čokoláda nerozpustí. Následne pridáme maslo, rozdelené na menšie kúsky, zapracujeme a nakoniec pridávame sirup (priebežne ochutnávame, aby sme dosiahli vyváženú chuť).
- Necháme vychladnúť a potom pomocou zdobiaceho vrecka plníme makrónky.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko