Vyvážené raňajky sú najlepším štartom dňa. Odporúča sa, aby mali podiel bielkovín, zdravých tukov a, samozrejme, vitamínov v podobe ovocia a zeleniny. Niekedy si však môžeme dopriať aj „cheat day", kedy sa za zbytočné sacharidy nebudeme trestať.
Začnite tento deň francúzskymi toastami, ktoré vás zasýtia a zaručene si pochutíte. Od klasických, ktoré máte za pár minút opečené na panvici, až po smažené tyčinky plnené čokoládovým krémom. Tieto sú skôr dezertom ako raňajkami, tak nimi potešte rodinku napríklad po víkendovom obede. Je to veľmi jednoduchý a rýchly dezert, ktorým určite nikto nepohrdne.
Odporúčame: Zero waste varenie: Zeleninové krupoto zo stoniek brokolice
Rýchly francúzsky toast s ovocím a javorovým sirupom
Budeme potrebovať:
-
Toastový chlieb, vianočku alebo iné pečivo
- 3 vajíčka
- Trochu mlieka alebo smotany na šľahanie
- 1 PL cukru
- 1 ČL škorice
- Maslo na smaženie
- Lesné ovocie
- Javorový alebo čokoládový sirup
Postup: V mise zmiešame vajíčka s mliekom (smotanou), cukrom a mletou škoricou. Kúsky chleba namáčame vo vajíčkovej zmesi a postupne opekáme v dobre vyhriatej panvici. Toasty dozdobíme ovocím, prípadne si ešte môžeme zredukovať lesné ovocie a urobiť tak kyslú omáčku. Dochutíme javorovým alebo čokoládovým sirupom.
Zapečený francúzsky toast á la žemľovka
Budeme potrebovať:
-
Vianočku, sendvičový chlieb (prípadne iné pečivo)
- 4 vajíčka
- 300 ml mlieka
- 100 g cukru
- Vanilkový extrakt
- Ovocie (jablká, čučoriedky, jahody...)
- Čokoládové čipsy
- Maslo na vymastenie formy
- Javorový sirup na dozdobenie
Postup: Pečivo pokrájame na kocky a uložíme ho do vymastenej formy. V mise zmiešame vajíčka, mlieko, cukor a vanilkový extrakt. Ak v recepte použijeme jablká, je vhodné zvýrazniť ich chuť škoricou. Touto zmesou zalejeme kúsky pečiva tak, aby všetky vpili tekutú zmes. Na vrch naukladáme ovocie a čokoládové čipsy. Toast pečieme asi 35-40 minút v rúre vyhriatej na 180°C. Servírujeme poliate javorovým sirupom alebo vami obľúbenou polevou.
Odporúčame: Cviklový šalát s tahini: Rýchla fit pochúťka
Smažené french toast tyčinky
Budeme potrebovať:
-
Plátky sendvičového chleba
- Čokoládový krém
- Ovocie (napríklad jahody)
- 3 vajíčka
- Trochu mlieka
- Maslo na smaženie
- Škoricový cukor na posypanie
Postup: Z plátkov sendviča odrežeme okraje a jemne ich vyvaľkáme. Potrieme čokoládovým krémom a navrstvíme nakrájané ovocie. Vajíčka rozšľaháme a prilejeme k nim mlieko. Sendvič zabalíme do rolky, obalíme vo vajíčkovej zmesi a smažíme na roztopenom masle. Hotové tyčinky na záver obalíme v škoricovom cukre.
Pozri aj: Rýchla paradajková polievka – ako z talianskej reštaurácie!