Cícer patrí k najzdravším strukovinám. Prečo z neho variť častejšie?

Strukoviny patria medzi obľúbenú súčasť našich jedálničkov už od nepamäti. Majú v sebe množstvo vlákniny, ktorá je prospešná pre naše trávenie a umožňuje nám zbaviť sa viacerých žalúdočných problémov. Jedna strukovina však spomedzi nich vyniká najviac. Cícer patrí medzi najzdravšie strukoviny a je vhodný pre všetky vekové kategórie. Obsahuje plnohodnotné živiny, ktoré obohacujú naše telo a organizmus. Jeho výhodou je tiež fakt, že nespôsobuje nadúvanie. Poznáte všetky jeho pozitívne účinky? 

Čo je to vlastne cícer?

Cícer, alebo tiež aj rímsky hrach, je obľúbenou pochúťkou Talianov. Aj jeho názov – rímsky hrach – je používaný preto, že svojím tvarom pripomína spomínanú strukovinu. Historici odhadujú cíceru viac ako 7500 rokov. V stredoveku sa rozšíril do Európy, no najprv len do kuchýň chudobnejších vrstiev. Dnes je cícer veľmi obľúbený najmä v kuchyniach Španielska, Talianska, Francúzska a Grécka, výnimočné postavenie tiež zastáva v arabských a balkánskych krajinách. Existujú dva druhy cíceru. Kabul má svetlé, väčšie semená a jemnú šupku. Pestuje sa na juhu Európy a v severnej Afrike. Desi má tmavšie, menšie semená a hrubšiu šupku, najčastejšie ho pestujú v Indii a Etiópii.

Pozri aj: Cestoviny s citrónom a orechmi - rýchla dobrota pre celú rodinu

rímsky hrach

Zdroj: Shutterstock®

Čo obsahuje cícer?

Španielska fazuľa, čo je ďalší názov pre cícer, obsahuje množstvo bielkovín, vlákninu, draslík, vápnik, horčík, zinok, fosfor, sodík, vitamíny A, B, C, E, K, kyselinu listovú, kyselinu pantoténovú, omega-3 a omega-6 mastné nenasýtené kyseliny a betakarotén. V jeho semenách sa nachádza 7 percent tukov. Je tiež bohatým zdrojom lecitínu. Skvelou správou je, že varením a jeho prípravou sa nestrácajú žiadne vitamíny ani živiny.

Cícer neobsahuje žiaden lepok, preto okrem vegetariánov ocenia túto skvelú potravinu i celiatici. Cícer má v sebe prirodzene veľa vlákniny a obsahuje veľmi veľa železa, vďaka čomu dokáže už jeden pokrm z cíceru pokryť takmer celú dennú dávku, ktorú potrebujeme pre naše telo. 

Vyskúšaj tiež: Nátierky z medvedieho cesnaku, ktoré si zamilujete

recepty z cíceru

Zdroj: Shutterstock®

Aké má cícer výhody?

Jeho úžasnou výhodou je, že je najľahšie stráviteľnou strukovinou a zároveň nenafukuje. Vyhľadávajú ho taktiež muži, vďaka jeho afrodiziakálnym účinkom. Vynechať by ho nemali ani deti, nakoľko pre ne poskytuje množstvo podporných látok ku správnemu vývinu. Cícer je ideálny aj pri mnohých diétach – bezlepková, diabetická, diéta s obmedzením kuchynskej soli, nízkokalorická, bezcholesterolová alebo diéta s vysokým obsahom vlákniny. Používa sa tiež v delenej strave a jeho ďalšou výhodou je, že je sýty, takže po ňom tak rýchlo nevyhladnete.

Cícer je nabitý antioxidantmi, ktoré pokožku chránia pred škodlivými voľnými radikálmi. Taktiež dodáva pleti hebkosť, pevnosť a pružnosť. Je vhodný aj pri liečení nespavosti, pretože je výborným zdrojom aminokyseliny s názvom tryptofán, ktorá upokojuje a pomáha navodiť pokojný spánok. Nemali by ho obchádzať ani tehotné ženy, pretože cícer obsahuje množstvo kyseliny listovej, ktorá ovplyvňuje vývoj plodu v lone matky. 

španielska fazuľa

Zdroj: Shutterstock®

Ďalšie dôležité účinky pre naše zdravie:

  • zvyšuje obranyschopnosť,
  • podporuje rast zdravých kostí, nechtov a zubov,
  • pomáha pri žalúdočných problémoch,
  • prevencia proti osteoporóze,
  • prevencia proti kardiovaskulárnym chorobám,
  • znižuje vysoký cholesterol v krvi,
  • normalizuje hladinu cukru v krvi,
  • zlepšuje príznaky kožných ochorení,
  • podporuje dobrý zrak,
  • zlepšuje vyprázdňovanie,
  • podporuje metabolizmus.

Ako cícer konzumovať a zaradiť ho do stravy?

Cícer je prakticky ľahko dostupný, a to buď v sušenej forme ako všetky bežné strukoviny, alebo v konzerve. Ak ste si kúpili sušený cícer, pred jeho pridaním do pokrmov je vhodné namočiť ho do vody aspoň na 12 hodín. Následne ho varíme do zmäknutia približne 2 hodiny. Skvelý je pečený cícer, ktorý môže byť maškrtou pri sledovaní filmov alebo seriálov. Ak ho správne okoreníte a upečiete v rúre, bude skutočnou lahôdkou aj na rôzne oslavy.  

Ak vám cícer nie je cudzí, tak určite viete, že sa z neho pripravuje pochúťka, akou je hummus, ktorý sa pridáva k pokrmom alebo sa vychutnáva samostatne s nakrájanou čerstvou zeleninou. Ak máte chuť, môžete si ho aj sami pripraviť. Potrebujete na to cícer, tahini pastu (sezamová pasta), olivový olej, strúčik cesnaku a citrónovú šťavu. Cícer uvarte a následne rozmixujte s ostatnými ingredienciami. Pridajte korenie podľa chuti a vychutnávajte.

Ulahodiť vám môže napríklad aj cícerová polievka, cícerové fašírky, cícerové ragú a pod.

Neprehliadni: Fazuľové donutky bez múky a cukru

2 komentárov

Marianna Rajniaková

Marianna Rajniaková

12.05.2022 15:55

už dlho pokukujem po receptoch z cíceru..no už musím niečo uvariť z neho

Vaše meno:

Beata Kolkova

Beata Kolkova

18.05.2022 11:10

Mnam cicer, pridavam do polievok, a pomazanku robim.

Vaše meno:

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE