Borodinský chlieb je tmavohnedý kváskový ražný chlieb ruského pôvodu. Pripraviť si ho môžete podľa receptu od Inge z relácie Pečie celé Slovensko. A dokonale si ho vychutnáte napríklad aj s cviklovo-sleďovým tatarákom. Narobili sme vám chúťky? Tak hor sa do pečenia!
Suroviny na chlieb:
- 320 g ražná chlebová múka
- 215 g ražná celozrnná múka
- 105 g špaldová celozrnná múka
- 10 g sušené droždie
- 2 cl soľ
- 3 cl sušený koriander
- 35 g sladenka
- 75 g melasa
- 430 g voda
Postup: Všetko zmiešame, dáme do obdĺžnikovej formy vystlanej papierom na pečenie a necháme kysnúť, kým zdvojnásobí objem. Pečieme prvých 15 minút so záparou na 250 °C a ďalších 30-35min bez zápary na 200 až 225 °C.
Cviklový tatarák so sleďom
- 250-300 g uvarená cvikla
- 150-200 g crème fraiche
- soľ, čierne korenie, čerstvý chren, limetková šťava podľa chuti
- sleď 2-3 ks z balenia
Postup: Cviklu a sleďa nakrájame na 0.5 cm kocky, pridáme ostatné suroviny a podávame s chlebom.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko