Ak hľadáte nový recept na domáci chlieb a nebojíte sa objavovať nové chute, vyskúšajte tento od Miňa z relácie Pečie celé Slovensko. Domáci chlieb so sušenými paradajkami a slnečnicovými semienkami si zamilujete. A vychutnať si ho môžete napríklad aj s tapenádou zo sušených paradajok a parmezánu. Dobrú chuť!
Chlieb:
- 200 g hladká chlebová múk
- 200 g hladká múka (babičkina kysnuté cesto)
- 100 g polohrubá múka
- 7 g sušené droždie
- 280 ml teplá voda
- 1 lyžička cukru
- 2 lyžičky soli
- 100 g sušené paradajky bez oleja (nie v oleji)
- 1 lyžička bazalky
- 50 g slnečnicové semiačka
- 50 g tekvicové, lúpané jadierka
- 200 g uvarené zemiaky v šupke (ošúpané)
Postup:
Všetky sypké suroviny si dáme do misy na miesenie. Zohrejeme si vodu. Ošúpané, uvarené zemiaky si nastrúhame na jemno a pridáme tiež do misy. Pridáme vlažnú vodu. V robote miesime cesto cca 10 – 15 min. Po vymiesení cesto zakryjeme fóliou a necháme kysnúť v rúre rozohriatej na 40 °C asi 30 minút.
Po vykysnutí si cesto zľahka spracujeme na pomúčenej doske a preložíme do ošatky vysypanej múkou. Necháme podkysnúť asi 15 minút. Medzitým si rúru vyhrejeme na 250 °C a vložíme na spodok rúry plech s vriacou vodou.
Cesto vyklopíme z ošatky na plech vystlaným papierom na pečenie alebo podložkou na pečenie a narežeme ľubovoľné tvary, rozprašovačom postriekame vodou a dáme piecť. Pečieme pri teplote 250 °C 15 minút, potom znížime teplotu na 190 °C a pečieme ďalších 35 minút. Počas pečenia ešte asi 2-3x postriekame vodou, a taktiež keď ho vyberieme z rúry.
Po upečení nám musí chlieb po zaklopaní na spodok, vydávať dutý zvuk. Necháme vychladnúť na mriežke.
Tapenáda zo sušených paradajok:
- 100 g sušené paradajky (v oleji)
- 1 strúčik cesnaku
- 50 g parmezán (strúhaný)
- 1 PL kapary
- 1 KL sušený tymian
- soľ (podľa chuti)
- korenie (podľa chuti)
Postup: Sušené paradajky si dáme do mixéru, pridáme kapary, soľ, korenie, tymian, cesnak. Všetko spolu dobre vymixujeme. Na koniec pridáme strúhaný parmezán (podľa chuti a hustoty). Preložíme do misky a ozdobíme bylinkami. Podávame s čerstvým chlebom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko