Súťažiaci Miňo v relácii Pečie celé Slovensko upiekol túto krásnu tortu s ľudovým motívom, a to v tvare beňušskej košele. Torta ukrýva chuť plnky z orechov a čokoládovej plnky v kombinácii s banánmi a ríbezľami. Ak ste na ňu dostali chuť, upiecť si ju môžete podľa receptu nižšie.
Odporúčame: RECEPT: Cesnakový chlieb z Pečie celé Slovensko
Korpus:
- 8 ks vajcia
- 320 g kryštálový cukor
- 320 g polohrubá múka
- 1 prášok do pečiva
- 5 cl olej
- 5 cl voda
- 30 g kakao
Plnka orechová:
- 150 g orechy mleté
- 5cl/100 ml rum
- 100 g pr. cukor
Plnka – základ:
- 700 g maslo
- 300 g práškový cukor
- 0,5 l mlieko
- 1 zlatý klas
- 2 žĺtka
- 2 vanilkové cukre
Plnka 1:
-
1/3 základ
- 50g rozpustená čokoláda (tmavá)
Plnka 2:
-
1/3 základ
- 80 g vlašské, mleté, opražené orechy
Plnka 3:
-
1/3 základ
- 3 ks čerstvé banány
Sirup:
- 200 ml voda
- 30 g kryštálový cukor
- 4 cl rumu
+ 200 g ríbezľový džem
Zdobenie:
- 1,5 kg biela poťahovka
- 150 g červená poťahovka
- 2 bielky
- 500 g práškový cukor
- farby (červená, ružová, zelená, bordová)
Postup:
- Bielky vyšľaháme do polotuha a pridáme cukor. Šľaháme do zhustnutia, zašľaháme žĺtky, pridáme vodu a olej. Nakoniec zľahka zašľaháme múku s práškom do pečiva.
- Zmes rozdelíme na dve časti a do jednej pridáme kakao. Nalejeme ich na plech, vymastený a vysypaný múkou. Pečieme pri 180 °C asi 15 – 20 minút.
- Pripravíme si sirup – vodu s cukrom zvaríme a pridáme do vychladnutého rumu.
- Spravíme si plnky. Základná: Z mlieka, cukru, van. cukru, zl. klasu si pripravíme puding, ktorý necháme vychladnúť za občasného premiešania. Pripravený a vychladený puding pridávame postupne do vymiešaného masla s práškovým cukrom.
- Plnku si rozdelíme na tri časti. Do jednej pridáme rozpustenú čokoládu a vyšľaháme. Do druhej opražené orechy a tretiu necháme základnú.
- Po vychladnutí korpusov oba prerežeme vodorovne na dve časti.
- Tmavý korpus pokropíme sirupom, potrieme základnou plnkou, na ktorú poukladáme nakrájané banány, prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme džemom, orechovou a čokoládovou plnkou.
- Prikryjeme bledým korpusom. Ten pokropíme a potrieme orechovou plnkou z opražených orechov a prikryjeme tmavým korpusom. Celú tortu potrieme zvyšnou plnkou a potiahneme poťahovou bielou hmotou.
- Tortu zdobíme bielkovou polevou rôznych farieb.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko