Pečivo patrí snáď k najzákladnejším potravinám, ktoré nájdeme vo väčšine domácností. Avšak, asi sa zhodneme na tom, že domáce pečivo je skrátka domáce a to kupované sa mu nikdy nevyrovná. Napríklad aj fantastické chrumkavé rožky sa dajú pripraviť v pohodlí domova a netreba na to vôbec veľa surovín. Skúste tento recept z Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: Dezert slonia slza z Pečie celé Slovensko
Suroviny na domáce rožky:
- 7 g suchého droždia
- 500 g hladkej múky
- 12 g soli
- 290 ml vlažnej vody
- 60 g mäkkej masti
Postup prípravy domácich rožkov:
- Droždie, múku a soľ dajte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vodu a dobre premiešajte.
- Pridajte masť a miešajte na pomalom stupni, kým sa suroviny nespoja, cesto nebude jemné a bude sa oddeľovať od stien nádoby cca 5 – 10 min.
- Nechajte vykysnúť v rúre na 30 stupňov cca 45 min., kým cesto nezdvojnásobí objem.
- Vyhrejte rúru na 220 stupňov, teplý vzduch.
- Rozdeľte na 10 častí. Vytvarujte guličky.
- Prikryté nechajte kysnúť 5 – 10 min.
- Vytvarujte trojuholníky a zatočte od najširšej strany k špicu.
- Posprejujte a nechajte podkysnúť 15 minút.
- Na spodok rúry si dajte menší pekáč.
- Postriekajte rožky vodou, vložte do rúry, do menšieho plechu vlejte hrnček horúcej vody. Pečte 7 minút.
- Vyberte spodný plech a dopekajte 8 – 13 min alebo do zlatista.
- Po vybratí ihneď postriekajte vodou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko