Hľadáte recept na dobrý koláčik, ktorý budete môcť podávať nielen v nedeľu ku kávičke či pre návštevu, ale trebárs aj na nejakej oslave? Skúste svetoznámu Sacherovu tortu, ktorá je pre milovníkov čokolády ako stvorená. Upiecť ju môžete podľa overeného receptu z relácie Pečie celé Slovensko. Hor sa do pečenia!
Suroviny na korpus (24 cm):
- 130 g masla izbovej teploty
- 110 g práškového cukru
- 6 vajec
- 130 g horkej čokolády (54 %)
- 130 g hladkej múky
- 110 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- Pár kvapiek vanilkového bourbonu
Marhuľový džem:
- 300 g čerstvých marhúľ
- 225 g kryštálového cukru
- 150 ml vody
- 7 g pektínu
- Citrónová šťava z 1 citróna
Sacher glazúra:
- 150 g horkej čokolády (54 %)
- 150 g smotany (33 %)
Čoko pečiatky:
- 150 g horká čokolády na pečať (54 %)
Postup prípravy Sacherovej torty:
Korpus 24 cm:
-
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
- Vajcia oddelíme.
- Bielky vyšľaháme na tuhý sneh s postupným pridávaním kryštálového cukru.
- Zmäknuté maslo a práškový cukor vymiešame do peny, pridáme žĺtky, pár kvapiek vanilkového bourbonu, pridáme rozpustenú čokoládu. Pena musí byť hladká, našľahaná a smotanovo jemná.
- Do peny opatrne vmiešame bielkový sneh a preosiatu múku.
- Hmotu nalejeme do pripravenej, papierom vystlanej formy.
- Pri teplote 180 stupňov pečieme 20 minút, dopekáme pri teplote 160stupňov ďalších 30 - 40 minút.
Marhuľový džem:
-
Marhule nakrájame, rozmixujeme, pridáme cukor zmiešaný s pektínom a vodu. Rozvaríme a zredukujeme.
- Dochutíme citrónovou šťavou.
- Tortu rozkrojíme na polovicu a naplníme ešte teplým džemom, spojíme.
- Vrch aj boky potrieme zvyšným džemom.
- Necháme schladiť a polejeme čokoládovou polevou.
Sacher glazúra:
-
Smotanu zohrejeme na 75 stupňov, teplú smotanu nalejeme do čokolády a miešame do rozpustenia.
- Glazúrou prelejeme zachladenú tortu.
- Necháme stuhnúť, po stuhnutí krájame na 10 ks.
Čoko pečiatky:
-
Čokoládu na pečať mierne nahrejeme, miešame na teplotu 28 – 30 stupňov, miešame a temperujeme.
- Pomocou vrecka robíme na papier na pečenie bodky, ktoré označíme zachladenou pečaťou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko