2 tipy na zdravé kaše – ideálne na raňajky

Nachádza sa vo vašom jedálničku iba kaša zemiaková a krupicová? Robíte veľkú chybu, kaše totiž môžu slúžiť ako zdravé a výdatné raňajky a desiaty. 

V článku uvedieme päť tipov na jednoduché domáce kaše z nevšedných surovín.

Odporúčame: Chlieb vo vajíčku 4-krát inak: Po každom si oblížeš prsty

1) Kaša z kešu orechov

Prvou hlavnou surovinou, ktorú na prípravu kaše použijeme, budú oriešky kešu. Tie je vhodné nechať niekoľko hodín pred prípravou namočené. Ak si budete kašu pripravovať na raňajky, môžete ich ponoriť do vody večer pred spaním.

Táto kaša sa vyznačuje nízkym obsahom sacharidov a naopak vysokým podielom tukov. Mala by teda zasýtiť na dlhšiu dobu a udržať stabilnú hladinu krvného cukru.

Ingrediencie:

  • 100 g kešu orechov
  • 350 ml mlieka (klasického kravského alebo napríklad kokosového)
  • niečo na osladenie (med, javorový sirup, sušené figy…)
  • škorica, kakao

Postup:

Namočené kešu oriešky scedíme, pri tom ich ešte môžeme prepláchnuť čerstvou vodou. Potom ich dáme do mixéra s dostatočným výkonom – kešu oriešky sa musia rozomlieť na jemnú kašu bez hrudiek. Postupne pridávame mlieko, až ho úplne zašľaháme do kaše z orieškov. Oriešky sú samy o sebe veľmi tučné, niekto ale pridá do kaše ešte trochu tuku – napríklad lyžicu masla.

Hotovú zmes preložíme do rajnice alebo na panvicu a privedieme do varu. To je nevyhnutné na to, aby nám kaša pekne zhustla. Dôkladne prevaríme za stáleho miešania. Dochutiť sa dá štipkou soli.

Hotovú kašu servírujeme do misky a v nej dosladíme podľa chuti - sirupom, medom, ale aj cukrom. Môžeme pridať ovocie, čokoládu, kakao či škoricu.

Odporúčame: Vlašský šalát - dokonalá klasika, ktorá konkuruje všetkým šalátom!

ovsená kaša s jablkami

Zdroj: Depositphotos

2) Ovsená kaša s jablkami a škoricou

Ďalším receptom je dnes už pomerne často pripravovaná ovsená kaša. V tej naopak prevládajú sacharidy. A je teda ideálna, pokiaľ vás čaká fyzicky náročné dopoludnie, na ktoré potrebujete veľa energie.

Ingrediencie:

  • 100 g ovsených vločiek
  • 350 ml mlieka (možno nahradiť aj vodou alebo alternatívnym mliekom)
  • štipka soli
  • niečo na osladenie (med, javorový sirup…)
  • škorica, kakao

Postup:

Tiež vločky je ideálne nechať cez noc namočené vo vode alebo v mlieku. Nie je to ale podmienkou. Následne vločky a mlieko či vodu dáme do hrnca a privedieme na miernom plameni do varu. Strážte, aby sa nezačali vločky či mlieko pripaľovať, bez stáleho miešania to nepôjde. Mliekovar (rajnica s dvojitým dnom) je ideálnou voľbou.

Kašu varíme asi 5 minút, mala by sa spojiť a zhustnúť. Môžete pridať štipku soli.

Medzitým môžeme nakrájať jablká na plátky. Tie dáme na panvicu a orestujeme. Rovnako pôjde cca o 3 až 5 minút.

Servírujeme do misky. Najprv kašu, na ňu položíme jablká. Dozdobíme a dochutíme škoricou, sladkou zložkou a chybu neurobíme ani s orieškami.

0 komentárov

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE