Obložené chlebíčky so šunkou, plátkom syra, vareným vajíčkom a nejakou zeleninou sú isto chutné, no všetkým dobré známe a nie sú zvlášť výnimočné. Ak chcete ako hostiteľ zažiariť, nabudúce skúste niečo nové. Napríklad tieto chlebíčky s domácim chlebom a domácou zeleninovou nátierkou ohúria každého. Pripraviť ich môžete podľa receptu od Janky z relácie Pečie celé Slovensko.
Suroviny na chlieb:
- 300 g hladkej múky
- 100 g ražno-pšeničnej múky
- 250 ml vlažnej vody
- 1 ČL soli
- 1 ČL cukru
- 10 g sušeného droždia
- 30 g slnečnicových semienok
Suroviny na nátierku:
- 120 g mrkvy
- 120 g petržlenu
- 120 g zeleru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 KL práškového cukru
- Soľ
- Čierne korenie
Majonéza:
- 1 vajce
- 200 ml oleja
- 2 KL plnotučnej horčice
- ½ KL soli
Na ozdobenie chlebíčkov:
- 200 g syra ementáler
- 200 g údeného okrúhleho syra
- 200 g bravčovej šunky
- 6 prepeličích vajec
- 1 jarná cibuľka
- 1 šalát lollo rosso
- 1 červená paprika
Postup prípravy chlebíčkov:
- Chlieb – do robota si dáme vlažnú vodu, cukor a droždie a necháme vzísť kvások. Pridáme múky, semienka, soľ a začneme miesiť. Po vymiesení preložíme cesto do formy, ktorú vystelieme papierom na pečenie. Vložíme do rúry vyhriatej na 220 stupňov a pečieme 25-30 minút, alebo až kým nie je chliev krásne hnedý na povrchu.
- Majonéza: Do vyššej nádoby si rozklepneme vajíčko pridáme horčicu a soľ. Ponorným mixérom začneme mixovať a postupne pridávame olej. Sledujeme hustotu majonézy. Prestaneme liať, keď je dostatočne hustá.
- Nátierka – polovicu mrkvy, zeleru a petržlenu si nastrúhame na jemnom a druhú polovicu na hrubšom strúhadle. Osolíme a necháme chvíľku odstáť. Približne po 10 minútach pridáme korenie, cesnak, cukor a majonézu. Všetko dôkladne premiešame ochutnáme a keď sa nám zdá málo dochutené, pridáme soľ, cukor.
- Po vychladnutí nakrájame chlieb na rovnaké kusy (približne 15 kusov). Navrstvíme nátierku a začneme ukladať syry, šunku, vajíčko, šalát a jarnú cibuľku.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko