Všetci milovníci rýb, a to hlavne lososa, zbystrite pozornosť! Tieto domáce chlebíčky s lososovým šalátom sú presne tou pochúťkou, ktorú skrátka musíte vyskúšať. Pokojne ich pripravte na oslavu alebo nimi pohostite návštevu. V relácii Pečie celé Slovensko ich vykúzlil súťažiaci Tomáš. Čo na ne hovoríte?
Suroviny na chlieb:
- 300 g hladkej múky
- 1,5 dl vody
- 22 g droždia
- 1 PL kryštálového cukru
- 50 g masla
- 1 PL kyslej smotany
- 1 ČL soli
- 1 vajce
Lososový šalát:
- 350 g čerstvého lososa
- 2 šalotky
- Čierne korenie
- 3 citróny
- 3 lahôdkové cibuľky
- 2 PL olivového oleja
- Smotanový syr
- Soľ
- 1 ČL dijonskej horčice
- Cherry paradajky
- 6 prepeličích vajíčok
- Polníček
Postup prípravy chlebíčkov:
- Chlieb – vo vlažnej vode rozpustíme cukor a rozdrobíme droždie. Maslo si roztopíme v miske. Všetky ostatné suroviny si dáme do misky. Primiešame kvások a roztopené maslo a poriadne premiešame.
- Potom cesto prikryjeme utierkou a necháme 15 minút odpočívať (za ten čas sa vyhreje rúra).
- Z cesta rukami vyformujeme bochník, ktorý preložíme na pekáč vystlaný papierom na pečenie. Necháme ešte 10 minút vykysnúť, potrieme ho slanou vodou a narežeme, Prikryjeme ďalším plechom a vložíme do vyhriatej rúry, kde pečieme pri teplote 200 stupňov 15 minút. Po 15 minútach dáme horný plech preč a pečieme ďalších 15 minút.
- Keď vytiahneme chlebík z rúry, potrieme vrch slanou vodou, aby bol chlebík krásne lesklý a jemne slaný.
- Lososový šalát – lososa zbavíme kože a opražíme z každej strany a nakrájame ho na malé kocky.
- V mise zmiešame nakrájaného lososa s najemno nasekanou cibuľou, ochutíme soľou, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou. Na záver pridáme všetky ostatné suroviny, (smotanový syr pridáme podľa chuti), nakrájanú vňať lahôdkovej cibuľky a dôkladne premiešame. Necháme chvíľu odstáť.
- Pred podávaním podľa chuti osolíme alebo okoreníme, pridáme trochu olivového oleja a premiešame. Na vychladnuté chlebíky naložíme lososový šalát. Vrch ozdobíme polníčkom, prepeličím vajíčkom, jemne nakrájaným citrónom a nakrájanými cherry paradajkami.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko