Máte v špajze domáce pesto z medvedieho cesnaku? V tom prípade neváhajte vyskúšať túto roládu z domáceho lístkového cesta. Roláda v sebe ukrýva nielen pesto, ale aj krémový syr, schwarzwaldskú šunku i vlašské orechy. Túto dobrotu upiekla v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Lenka. Skúste ju upiecť aj vy a pohostite ňou trebárs novoročnú návštevu.
Odporúčame: Višňová torta Pat a Mat z Pečie celé Slovensko
Lístkové cesto:
- 150 g hladkej múky
- 3 žĺtky
- Štipka soli
- 1 ČL octu
- 90 ml smotany na šľahanie
Tuková časť:
- 125 g masla
- 125 g palmarínu
- 150 g hladkej múky
Suroviny na plnku:
- 150 g krémového syra
- 50ag domáceho pesta z medvedieho cesnaku
- 100 g schwarzwaldskej šunky
- 1 hrsť vlašských orechov
- 1 žĺtok na potretie
- Mikrozelenina (hrášok)
Postup prípravy rolády:
- Zmiešame suroviny na tukovú časť. Vytvarujeme ju do kvádru o rozmere cca 10x10x3cm. Dáme zachladiť do chladničky.
- Ostatné suroviny na lístkové cesto zmiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto narežeme do kríža a necháme prikryté oddychovať asi 20 minút. Následne rozvaľkáme cesto do tvaru X. Do stredu položíme tukovú „kocku“ a prikryjeme ju každým cípom. Cesto rozvaľkáme. Nezabudnite poriadne podsypávať múkou, inak sa bude cesto lepiť.
- Rozvaľkané cesto preložíme na tretiny a necháme 15 minút prikryté odpočívať. Cesto rozvaľkáme a preložíme ako knihu. Jednu stranu preložíme do polovice, druhú tiež a ešte preložíme tieto polovičky na seba. Necháme cesto 15 minút odpočívať prikryté. Následne zopakujeme tieto 2 preklady ešte jeden raz. Dokopy budeme mať 4 preklady s 15 minútovými prestávkami.
- Po prekladoch je cesto pripravené na plnenie. Cesto rozvaľkáme a preložíme na papier na pečenie. Strednú časť, ktorú budeme plniť, necháme prázdnu a od tejto časti šikmo narežeme pásiky. Strednú časť potrieme krémovým syrom, pestom z medvedieho cesnaku, posypeme nakrájanými vlašskými orechmi a poukladáme schwarzwaldskú šunku. Kraje založíme, aby sme mali konce rolády uzavreté. Pásiky prekladáme striedavo z každej strany.
- Roládu potrieme rozšľahaným vajcom s troškou vody. Ak chceme, zo zvyškov cesta môžeme povykrajovať ozdoby. Pečieme na 180 stupňov približne 25 minút.
- Roládu ozdobíme mikrozeleninou – hráškom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko