Poznáte dunajské vlny? Ide o zákusok, respektíve koláč s chuťou čokolády a višní. Tomuto od Lucky z Pečie celé Slovensko nechýba ani krém z tvarohu a mascarpone a krásne zdobenie. No nevyzerajú tieto dunajské vlny na zahryznutie? Príprava koláča nie je zvlášť náročná, veď presvedčte sa sami. Čo budeme potrebovať?
Suroviny na cesto:
- 6 vajec
- 450 g polohrubej múky
- 250 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 prášok do pečiva
- 125 ml mlieka
- 125 ml oleja
- 600 g zaváraných višní jeden deň namočených v rume
- 15 g kakaa
Krém:
250 g tučného tvarohu
250 g mascarpone
400 ml šľahačky 40 %
120 g práškového cukru
Na ozdobenie:
- 200 g horkej čokolády
- Čerešne so stopkou
Postup prípravy dunajských vĺn:
- Cukor vyšľaháme so žĺtkami a vanilkovým cukrom do peny. Pridáme kypriaci prášok a múku a premiešame.
- Prilejeme mlieko a olej a spojíme.
- Urobíme si sneh z bielkov, ktorý na dvakrát primiešame do cesta.
- Do jednej polovice cesta pridáme kakao ( a môžeme aj 1 PL rumu).
- Vrstvíme na vymastený, múkou vysypaný plech. Najskôr vanilkové cesto potom kakaové.
- Poukladáme višne rovnomerne, zatlačíme a pečieme na 140 stupňoch približne 40 minút.
- Na krém si vyšľaháme šľahačku do polotuha, pridáme zvyšné suroviny a došľaháme do stabilného krému. Krém nanášame na vychladnutý koláč a môžeme dozdobiť práškovým kakaom, čokoládovými hoblinkami alebo podľa vlastného želania.
- Z rozpustenej horkej čokolády spravíme dekoráciu tak, že čokoládu pomocou mikroténového vrecka striekame na silikónové pologule. Po vychladnutí sa ľahko zlupne a môžeme dekorovať. Do každej pologule dáme zaváranú čerešňu so stopkou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko