Kombinácia červenej repy a kozieho syra vôbec neznie zle. Napríklad v podobe slaného koláča môže ísť o fantastickú pochúťku. Ale čo tak cviklu a kozí syr zakomponovať do sladkej torty? Na takúto netradičnú kombináciu si trúfla Bea v šou Pečie celé Slovensko. Jej torta z červenej repy s kozím syrom inšpirovaná malokarpatským regiónom vás presvedčí o tom, že niekedy treba skúšať aj neobyčajné chute.
Suroviny na korpus:
- 2 – 3 stredne veľké buľvy červenej repy
- 240 g cmaru
- 1,5 PL (25 g) bieleho vínneho octu
- 3 PL (35 g) citrónovej šťavy
- 1,5 PL (20 g) vanilkovej pasty
- 450 g tortovej (hladkej) múky
- 30 g kakaového prášku
- 1 ks (12 g) prášku do pečiva
- 1,5 ČL (7 g) kyseliny citrónovej
- 1,5 (10 g) ČL morskej soli
- 500 g kryštálového cukru
- 150 g rastlinného oleja (s neutrálnou príchuťou)
- 115 g zmäknutého masla
- 4 veľké vajíčka
Postup:
- Rúru predhrejeme na 180 °C a umiestnime mriežku do stredu. Pripravíme si dve väčšie tortové formy – vymastíme, vysypeme boky múkou a dno vyložíme papierom na pečenie.
- Repu očistíme, nakrájame na malé kúsky (alebo nastrúhame na väčšom strúhadle) a následne z nej v mixéri s oceľovou čepeľou vymixujeme hladké pyré. Pre uľahčenie mixovania môžeme pridať trochu vody. Z pyré použijeme ďalej do receptu 300 g.
- Pridáme k nemu cmar, ocot, citrónovú šťavu a vanilkovú pastu a všetko prepojíme.
- Tortovú múku, kakaový prášok, prášok do pečiva, kyselinu citrónovú a soľ preosejeme spolu do samostatnej misy, odložíme.
- Vo veľkej mise robota spolu vyšľaháme cukor, olej a maslo do krémovej konzistencie. Po jednom pridávame vajcia, vždy ďalšie pridáme až po zapracovaní do zmesi.
- K hotovej tekutej zmesi pridávame striedavo suché suroviny a pyré, pričom začneme a končíme suchou zmesou.
- Cesto rozdelíme do pripravených foriem a pečieme po dobu cca 40 minút.
- Po upečení necháme chvíľu chladiť vo formách, potom vyklopíme a necháme úplne vychladnúť. Vrch každého korpusu zarovnáme nožom.
Na plnenie – sladký krém z kozieho syra:
- 400 g kozí syr Lučina v kelímku
- 250 g creme cheese
- 95 g masla
- 30 g vanilkovej pasty
- 200 g smotany na šľahanie 40 %
- cca 200 - 300 g práškového cukru
Postup:
- Maslo šľaháme do krémova, potom pridáme oba syry a vanilku, následne šľahačku, pokiaľ sa suroviny zjednotia.
- Postupne pridávame práškový cukor a miešame, kým sa všetko nespojí do nadýchaného krému. Je potrebné pri prisypávaní cukru zmes priebežne chutnať, jeho množstvo závisí od chuti a intenzity kozieho syra.
Na zdobenie – marcipánové hrozno:
- 200 g mletých mandlí (mandľová múčka)
- 200 g kryštálového cukru
- 70 g medu
- 30 ml vody
- 5 ml čistého mandľového extraktu
+ na zafarbenie červené, modré a zelené a hnedé gélové potravinárske farbivo
Postup:
- Mleté mandle vložíme do kuchynského robota.
- Cukor, med a vodu rozmiešame v malom hrnci na prudkom ohni, pokiaľ nedosiahne bod varu a cukor sa úplne nerozpustí.
- Sladkú zmes lejeme do kuchynského robota za stáleho miešania. Nakoniec pridáme mandľový extrakt a miešame, kým sa marcipán nespojí.
- Keď je zmes ešte teplá, vytvarujeme ju do valčeka a dobre zabalenú necháme vychladiť.
- Po vychladnutí rozdelíme a jednotlivé časti zafarbíme tak, aby sme dosiahli odtiene hrozna a viničových listov, ktoré ručne vymodelujeme. Opäť odložíme do chladu do doby, pokiaľ ich použijeme na finálne dozdobenie torty.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko