Tartaletky sú skrátka famózne malé koláčiky, ktoré lákajú na zahryznutie. Pripraviť sa dajú doslova na milión spôsobov. Dajú sa v nich obmieňať plnky a polevy, taktiež ovocie a ďalšie ingrediencie, napríklad čokoláda či orechy. Skrátka, nie je tartaletka ako tartaletka. Ak tieto drobné dezerty fascinujú aj vás, prípadne ste ich ešte neochutnali, upiecť si ich môžete podľa receptu od Alenky z relácie Pečie celé Slovensko. S višňovou plnkou, krémom a ovocím sú jednoducho dokonalé!
Cesto:
- 300 g maslo
- 150 g práškový cukor
- 130 g žĺtky
- 450 g hladká múka
- štipka soli
Postup:
Všetky ingrediencie spolu zmiešame, urobíme vláčne cesto, ktoré necháme cca 30 minút odležať v chladničke. Potom naplníme formičky a upečieme do zlatista pri teplote 170 stupňov.
Višňová plnka:
- 400 g mrazených višní
- 100 lyžica kryštálového cukru
- 80 ml portské víno
- 1 polievková lyžica Zlatý klas
- šťava z polovičky citróna
Postup:
Višne s cukrom privedieme k varu, keď zmäknú, pridáme k nim polovičku vína a povaríme 5 minút. Potom ponorným mixérom chvíľku pomixujeme, avšak nie veľmi, aby nám ostali kúsky višní. Pridáme Zlatý klas zmiešaný so zvyšným vínom a uvaríme krém. Necháme vychladiť.
Odporúčame: RECEPT: Pistáciová bábovka s ružovou polevou z Pečie celé Slovensko
Krém patisserie:
- 6 ks žĺtky
- 5 PL zarovnaná hladká múka
- 2 ks vanilkový struk
- 115 g práškový cukor
- 225 g smotana na šľahanie
- 225 g mlieko
- 50 g maslo
- 100 g čokolády 70 %
Ozdoba:
- Čerstvé ovocie: maliny, čučoriedky
Do vychladených tartaletiek vlejeme višňovú plnku, potom dáme krém a povrch ozdobíme čerstvým ovocím.
Krém:
Mlieko so smotanou a vanilkovým strukom privedieme do varu, vypneme a necháme prikryté postáť. Medzi tým si vyšľaháme žĺtky s cukrom na penu, pridáme múku a dobre prešľaháme. Z mlieka vyberieme vanilkové struky a mlieko vlejeme k žĺtkom a prešľaháme. Celú hmotu vrátime do hrnca a uvaríme z nej puding. Uvarený krém odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Prelejeme do misky a necháme vychladnúť. Povrch prikryjeme fóliou, aby sa na kréme nevytvorila koža. Z krému odoberieme štvrtinu a vmiešame do neho roztopenú čokoládu.
Ganache z bielej čokolády:
- 150 ml šľahačky
- 200 g bielej čokolády
Šľahačkovú smotanu zahrejeme, vložíme do nej bielu čokoládu a necháme rozpustiť.
Tartaletky vrstvíme v poradí: ganache, višňová plnka a patisserie krém. Ozdobíme ovocím.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko