Dozaista sú tu nejakí milovníci sushi. Tejto tradičnej japonskej pochúťke možno mnohí na chuť neprišli, no rozhodne mnohí sú jej obrovským fanúšikom. Ak poznáte niekoho, kto sa sushi nevie dojesť, k narodeninám mu môžete upiecť napríklad aj takúto originálnu tortu. V relácii Pečie celé Slovensko ju pripravila Lucia. Spája sa v nech chuť pistácií, mascarpone aj malín. Čo na ňu poviete?
Suroviny na biele cesto:
- 85 g maslo
- 160 ml olej
- 400 g cukor kryštálový
- vanilkový extract
- 345 g múka polohrubá
- 1 lyžička prášok do pečiva
- 1 lyžička soľ
- 235 ml mlieko plnotučné
- 6 ks bielky
Suroviny na pistáciové cesto:
- 450 g mandľová múka
- 150 g pistácie nesolené (rozdrvené na múku)
- 500 g práškový cukor
- 170 g múka hladká
- 2 g soľ
- 9 g droždie sušené
- 15 ks vajec
- 18 ks bielky
- 90 g cukor krupica
- 210 g maslo roztopené
- 3 PL pistáciová pasta
Suroviny na plnku z mascarpone:
- 500 g mascarpone
- 500 g smotana 35 %
- 200 g cukor múčka
- pistáciová pasta
Malinové coulis:
- 290 g+145 g malinové pyré
- 40 g+20 g cukor krupica
- 50 g+25 g glukóza
- 6 g+3 g pektín NH
Ovocný kaviár:
- 100 g maracujové pyré
- 100 g malinové pyré
- citrónová šťava
- 1 g+1 g agar agar
- 500 ml veľmi studený olej
Poťahová hmota:
- 2 kg čierny fondán Rainbow
- 250 g biely fondán
- 250 g zelený fondán
- 250 g modelovací fondán Saracino
- farby na fondán
Postup prípravy torty:
- Zapneme rúru na 230 °C a pripravíme si plechy s papierom.
- Cesto biele: Bielky vymiešame do snehu, dáme stranou. V kuchynskom robote vymiešame maslo do krémova, pridáme cukor a olej, kým sa hmota nezjednotí. Pridať vanilku. V separátnej mise zmiešať múku, prášok do pečiva a soľ. Postupne na striedačku pridávame k maslovej hmote suché suroviny a mlieko. Potom ručne zamiešame bielkový sneh. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch chlebových foriem a dáme piecť na 180 °C približne 45 minút.
- Malinové coulis: Zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom nalejeme do rúrky vystlanej fóliou a dáme chladiť.
- Cesto pistáciové: Preosejeme mandľovú múku, pistáciovú, práškový cukor a múku, droždie. Zapracujeme do múky vajcia, pistáciovú pastu. V zvlášť miske vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme cukor kryštálový, miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na viac plechov a dáme piecť do rúry na cca 10 – 15 minút. Vytiahneme, necháme vychladiť.
- Plnka mascarpone: V kuchynskom robote dáme miešať mascarpone spolu so smotanou, kým plnka nezhustne, pridáme cukor a nakoniec pastu. Chvíľu ešte miešame a dáme na chlad.
- Dekorácia kaviár: Suroviny povaríme a dáme do striekačky a do vychladnutého oleja postupne kvapkáme. Necháme chvíľu pôsobiť a potom vyberieme z oleja precedíme a prepláchneme vodou.
- Vymodelujeme si z modelovacieho fondánu krevety, domaľujeme. Vymodelujeme plátky lososa, avokádo... Vymodelujeme maki, nigiri....
- Obe plnky dáme do vreciek s guľatou špičkou a začneme plniť korpusy.
- Korpusy ukladáme tak, aby sme vytvorili v strede torty vlajku Japonska. Tortu potrieme mascarpone plnkou a obalíme čiernym fondánom. Odekorujeme bočné strany tak, aby sme vytvorili efekt sushi.
- Dozdobíme dekoráciami a kaviárom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko