RECEPT: Pistáciová torta s mascarpone v tvare sushi z Pečie celé Slovensko

Dozaista sú tu nejakí milovníci sushi. Tejto tradičnej japonskej pochúťke možno mnohí na chuť neprišli, no rozhodne mnohí sú jej obrovským fanúšikom. Ak poznáte niekoho, kto sa sushi nevie dojesť, k narodeninám mu môžete upiecť napríklad aj takúto originálnu tortu. V relácii Pečie celé Slovensko ju pripravila Lucia. Spája sa v nech chuť pistácií, mascarpone aj malín. Čo na ňu poviete?

Suroviny na biele cesto:

  • 85 g maslo
  • 160 ml olej
  • 400 g cukor kryštálový
  • vanilkový extract
  • 345 g múka polohrubá
  • 1 lyžička prášok do pečiva
  • 1 lyžička soľ
  • 235 ml mlieko plnotučné
  • 6 ks bielky

Suroviny na pistáciové cesto:

  • 450 g mandľová múka
  • 150 g pistácie nesolené (rozdrvené na múku)
  • 500 g práškový cukor
  • 170 g múka hladká
  • 2 g soľ
  • 9 g droždie sušené
  • 15 ks vajec
  • 18 ks bielky
  • 90 g cukor krupica
  • 210 g maslo roztopené
  • 3 PL pistáciová pasta

Suroviny na plnku z mascarpone:

  • 500 g mascarpone
  • 500 g smotana 35 %
  • 200 g cukor múčka
  • pistáciová pasta

Malinové coulis:

  • 290 g+145 g malinové pyré
  • 40 g+20 g cukor krupica
  • 50 g+25 g glukóza
  • 6 g+3 g pektín NH

Ovocný kaviár:

  • 100 g maracujové pyré
  • 100 g malinové pyré
  • citrónová šťava
  • 1 g+1 g agar agar
  • 500 ml veľmi studený olej

Poťahová hmota:

  • 2 kg čierny fondán Rainbow
  • 250 g biely fondán
  • 250 g zelený fondán
  • 250 g modelovací fondán Saracino
  • farby na fondán

Postup prípravy torty:

  1. Zapneme rúru na 230 °C a pripravíme si plechy s papierom.
  2. Cesto biele: Bielky vymiešame do snehu, dáme stranou. V kuchynskom robote vymiešame maslo do krémova, pridáme cukor a olej, kým sa hmota nezjednotí. Pridať vanilku. V separátnej mise zmiešať múku, prášok do pečiva a soľ. Postupne na striedačku pridávame k maslovej hmote suché suroviny a mlieko. Potom ručne zamiešame bielkový sneh. Cesto rovnomerne rozdelíme do dvoch chlebových foriem a dáme piecť na 180 °C približne 45 minút.
  3. Malinové coulis: Zohrejeme glukózu s pyré na 50 °C. Postupne pridávame cukor zmiešaný s pektínom, necháme prevariť. Potom nalejeme do rúrky vystlanej fóliou a dáme chladiť.
  4. Cesto pistáciové: Preosejeme mandľovú múku, pistáciovú, práškový cukor a múku, droždie. Zapracujeme do múky vajcia, pistáciovú pastu. V zvlášť miske vymiešame bielka dotuha a pomaly pridáme cukor kryštálový, miešame, kým nevznikne krásna meringue. Potom ju zapracujeme do cesta ručne. Keď je cesto homogénne, pridáme roztopené maslo. Cesto rozdelíme na viac plechov a dáme piecť do rúry na cca 10 – 15 minút. Vytiahneme, necháme vychladiť.
  5. Plnka mascarpone: V kuchynskom robote dáme miešať mascarpone spolu so smotanou, kým plnka nezhustne, pridáme cukor a nakoniec pastu. Chvíľu ešte miešame a dáme na chlad.
  6. Dekorácia kaviár: Suroviny povaríme a dáme do striekačky a do vychladnutého oleja postupne kvapkáme. Necháme chvíľu pôsobiť a potom vyberieme z oleja precedíme a prepláchneme vodou.
  7. Vymodelujeme si z modelovacieho fondánu krevety, domaľujeme. Vymodelujeme plátky lososa, avokádo... Vymodelujeme maki, nigiri....
  8. Obe plnky dáme do vreciek s guľatou špičkou a začneme plniť korpusy.
  9. Korpusy ukladáme tak, aby sme vytvorili v strede torty vlajku Japonska. Tortu potrieme mascarpone plnkou a obalíme čiernym fondánom. Odekorujeme bočné strany tak, aby sme vytvorili efekt sushi.
  10. Dozdobíme dekoráciami a kaviárom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE