RECEPT: Medovníkový koláč v tvare písmena z Pečie celé Slovensko

Máme pre vás skvelý tip na slávnostnejší koláčik, ktorý možno pokojne pripraviť aj ako tortu pre oslávenca alebo pohostenie na oslavu či pre návštevu. Toto perníkové písmeno M s lahodným krémom a čerstvým ovocím upiekol v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Miňo. Nech už koláčik pripravíte v akomkoľvek tvare, odporúčame ho vyskúšať.

Suroviny na cesto:

  • 600 g hladká múka
  • 200 g práškový cukor
  • 3 vajcia
  • 3 PL medu
  • 70 g maslo
  • 1 ČL sóda bikarbóna
  • 1 ČL perníkové korenie
  • 50 ml mlieko

Suroviny na plnku:

  • 600 ml mlieko
  • 2 zlaté klasy
  • 2 vanilkové cukre
  • 500 g maslo
  • 300 g práškový cukor
  • 100 ml rumu
  • 350 g džem z červených a čiernych ríbezlí

Ozdoby:

  • Čerstvé čierne a červené ríbezle
  • Celá škorica
  • Celý badián
  • Jedlé kvety biele, žlté
  • 100 g 74 % čokoláda
  • 50 g kakaové maslo

Postup prípravy medovníkového M:

  1. Vajcia, cukor, maslo, med a mlieko, miešame nad parou do rozpustenia, pridáme sódu bikarbónu a perníkové korenie, miešame, pokiaľ zmes nezhustne. Takto pripravenú zmes vlejeme do preosiatej hladkej múky.
  2. Vypracujeme cesto, ktoré si rozdelíme na 3 časti a z každej časti upečieme písmeno M (alebo iné). Pečieme v rozohriatej rúre pri teplote 190 °C asi 5 minút. 
  3. Pripravíme si plnku. Z mlieka, zlatého klasu a vanilkového cukru si uvaríme puding, necháme vychladnúť. Vyšľaháme si maslo s cukrom do peny a postupne pridávame puding. 
  4. Pripravenou plnkou a džemom plníme jednotlivé pláty a ozdobíme.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE