Na prípravu palacinkovej torty si treba vyhradiť síce dlhší čas, no nejde o nič náročné. Najdlhšie trvá pravdepodobne vytvoriť dostatok palaciniek. A potom už stačí len plniť niečím chutným. Ak sa vám páči kombinácia tvarohu a ovocia, isto skúste túto palacinkovú tortu od Milky z relácie Pečie celé Slovensko. Je fantastická a vyzerá na zahryznutie!
Odporúčame: Tradičné tiramisu z Pečie celé Slovensko
Cesto na palacinky:
- 8 vajec
- 700 ml plnotučného mlieka
- 200 g hladkej múky
- 200 g polohrubej múky
- 200 ml teplej vody
- 200 ml perlivej vody
- 120 g krupicového cukru
- ¼ ČL soli
- 50 g holandského kakaa
- 125 g masla
Suroviny na plnku:
- 250 g mascarpone
- 500 g tučného jemného tvarohu
- 100 ml šľahačkovej smotany
- 1 PL vanilkovej pasty
- 10 g jemnej práškovej želatíny
- 100 ml plnotučného mlieka
- 200 g kyslej smotany 16%
- 1 zrelé mango
- 4 ks kivi
- 250 g čerstvých malín
Poleva:
- 10 g plátkovej želatíny (6 plátkov)
- 125 ml vody
- 225 g kryštálového cukru
- 30 g holandského kakaa
- 150 g čokolády 70%
- 100 ml šľahačkovej smotany
Suroviny na ozdobenie:
- 100 g čokolády 70 %
- 100 ml šľahačkovej smotany
Postup prípravy palacinkovej torty:
- Plátkovú želatínu namočíme v studenej vode a práškovú želatínu namočíme v studenom mlieku.
- V mise zmiešame vajcia s mliekom. Pridáme preosiatu múku spolu s kakaom, soľou, cukrom a prešľaháme ručným mixérom. V panvici na pečenie palaciniek rozpustíme maslo a pridáme ho do cesta. Nakoniec prilejeme teplú vodu. Dôkladne prešľaháme a necháme 15-20 minút odpočinúť.
- Do hrnca dáme vodu a cukor na polevu. Varíme sirup, kým jeho teplota nedosiahne 104 °C. Pridáme šľahačkovú smotanu a zmes vylejeme na nalámanú čokoládu. Pridáme kakao a rozmixujeme ponorným mixérom. Keď zmes ochladne na teplotu 60 °C, pridáme plátkovú želatínu zbavenú vody a po rozpustení želatíny zmes prešľaháme.
- Polevu zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme chladiť pri izbovej teplote.
- Pred začiatkom pečenia dolejeme do cesta perlivú vodu podľa potreby a predhrejeme panvicu. Pečieme tenké palacinky. Rozkladáme ich na mriežku, aby čo najskôr vychladli.
- Okraje palaciniek orežeme ráfikom o veľkosti 22cm, aby mali rovnakú veľkosť.
- Tvaroh, mascarpone, vanilku a cukor vyšľaháme do hladkej konzistencie. Pridáme kyslú smotanu 16 % a dolejeme šľahačku. Všetko spolu vyšľaháme. Do krému pridáme v mlieku rozpustenú želatínu.
- Kivi a mango ošúpeme a nakrájame na kocky.
- Ráfik o veľkosti 22 cm položíme na tenšiu tortovú podložku rovnakého priemeru 22 cm a vnútro vystelieme priesvitnou fóliou.
- Krémom natierame palacinky v tenkej vrstve a ukladáme na seba. Naplníme 10 palaciniek.
- Z ďalších desiatich palaciniek urobíme batôžky a poukladáme na naplnené palacinky. Do batôžka dáme 1-2 PL krému a trochu kivi, malín a manga.
- Na vrch batôžkov dáme trochu ovocia, pár lyžíc krému a urovnáme povrch.
- Na krém ukladáme ďalších 10 palaciniek natretých krémom. Vrchnú palacinku potrieme krémom a tortu necháme vychladnúť.
- Čokoládu rozpustíme nad parou a vytvoríme ozdobu na tortu za pomoci cukrárskeho vrecka.
- Stuhnutú tortu vyberieme z ráfika a odstránime fóliu. Zahladíme boky torty a postavíme na užšiu nádobu na mriežke. Pod mriežku dáme pekáč alebo papier na pečenie, aby sme zachytili prebytočnú polevu.
- Pred poliatím torty polevu znovu prešľaháme ponorným mixérom. Teplota polevy by nemala byť vyššia ako 28-30 °C. Polevou tortu rovnomerne polejeme.
- Ušľaháme šľahačku a vložíme do cukrárskeho vrecka so špičkou.
- Dozdobíme tortu čokoládovou ozdobou, ovocím a šľahačkou. Necháme stuhnúť v chladničke.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko