Dnes tu máme niečo pre milovníkov slaného karamelu. Táto palacinková torta od Mariána z relácie Pečie celé Slovensko isto ulahodí vaším chuťovým pohárikom. Príjemnú kyslastú a sviežu chuť prinesie domáci džem, napríklad ríbezľový či černicový. S mascarpone a slaným karamelom to bude fantastická kombinácia. Vyskúšate tento dezert tiež?
Odporúčame: Jesenné tiramisu s tekvicou z Pečie celé Slovensko
Cesto na palacinky:
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 1,5 l mlieka
- 2 vajcia
- 3 vanilkové cukry
- 150 g kryštálového cukru
- Štipka soli
- Olej
Suroviny na plnku:
- 500 g mascarpone
- 1 ks sladené kondenzované mlieko
- Domáci džem
Slaný karamel:
- 200 g kryštálového cukru
- 1 dcl smotany na šľahanie
- 100 g masla
- soľ
Suroviny na zdobenie:
- 250 g šľahačka 33 %
- Slaný karamel
- 300 g karamelovej čokolády
- Kakao
- 100 g kakaového masla
Postup prípravy palacinkovej torty:
- Suroviny zmiešame a necháme chvíľu postáť. Na panvici s olejom upečieme palacinky.
- Mascarpone zmiešame s kondenzovaným mliekom. Urobíme slaný karamel a necháme vychladnúť. Zo smotany na šľahanie a vychladnutého slaného karamelu vyšľaháme šľahačku.
- Vytemperovanú čokoládu vylejeme do foriem a vyrobíme ozdoby.
- Skladáme nasledovne. 2/3 palaciniek naplníme mascarpone s kondenzovaným mliekom. 1/3 palaciniek naplníme černicovým pyré. Palacinky zatáčame tak, že najskôr prehneme bočné strany do vnútra a následne stočíme palacinku do rolky. Tým dosiahneme, že všetky rolky budú mať rovnaký rozmer.
- Ukladáme do kvádra tak, že do stredu dáme palacinky plnené pyré a okolo palacinky plnené s mascarpone so salkom.
- Tortu necháme vychladnúť a dozdobíme karamelovou šľahačkou, čokoládovými ozdobami a kakaom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko