Palacinková torta s citrónovým krémom z Pečie celé Slovensko

Tak táto palacinková torta v sebe ukrýva viacero skvelých chutí, ktoré spolu vytvárajú úžasnú dobrotu. Torta je plnená citrónovo-mätovým krémom a krémom z mliečnej čokolády a mascarpone a všetko je to zaobalené do snehového krému. No nevyzerá famózne? Pripraviť si ju môžete podľa receptu z Pečie celé Slovensko od súťažiacej Lenky. 

Suroviny na palacinky:

  • 1,2 l mlieka
  • 600 ml oleja
  • 6 vajec
  • 2 vanilkové cukry
  • 6 PL kryštálového cukru
  • Štipka soli
  • 600 g hladkej múky

Citrónový krém:

  • 9 žĺtok
  • 3 citróny
  • 170 g masla
  • 300 g kryštálového cukru
  • 800 g mascarpone
  • 160 ml smotany na šľahanie 40 %
  • Cca 7 lístkov mäty

Čokoládový krém:

  • 700 g mascarpone
  • 350 g mliečnej čokolády 
  • 140 g smotany na šľahanie 40 %

Snehový krém:

  • 4 bielky
  • 200 g kryštálového cukru
  • 50 g práškového cukru
  • Gélové farbivo

Postup prípravy palacinkovej torty:

  1. Na začiatku pripravíme lemon curd (citrónový krém). Citróny si umyjeme a nastrúhame z nich kôru. Následne ich odšťavíme – potrebujeme 150 ml citrónovej šťavy. Citrónovú kôru zmiešame s kryštálovým cukrom, nakrájanou mätou a zmixujeme. Do tejto zmesi pridáme žĺtka a ručne metličkou zmiešame do troška svetlejšej zmesi. Do zmesi prilejeme citrónovú šťavu a znova zmiešame. Dáme na mierny oheň a miešame kým nám nezačne na povrchu jemne bublať. Vtedy odstavíme a pridáme maslo. Miešame kým sa nám maslo v citrónovom kréme nerozpustí. Takto pripravený citrónový krém dáme vychladiť. Na vrch dáme fóliu (tak aby sa dotýkala krému), aby sa nám nevytvorila kožka.
  2. Na prípravu palacinkového cesta zmiešame všetky suroviny okrem hladkej múky. Keď máme zmes zmiešanú postupne pridávame múku za stáleho miešania, aby sa nám nevytvorili hrudky. Panvicu si jemne naolejujeme a začneme pripravovať palacinky.
  3. Cesto treba dávať až na rozpálenú panvičku. Z každej strany opečieme každú palacinku. Z dávky nám vyjde cca 30 palaciniek o priemere 23 cm. Môžete si kraje orezať na priemer 22 cm ak chcete mať krajšie boky torty.
  4. Pripravíme krémy. V mixéri zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie a citrónový krém (nepoužijeme úplne celý, troška si necháme na konečné potretie torty zvrchu. Všetko spolu vymixujeme asi 1-2 minútky.
  5. Pri čokoládovom kréme postupujeme podobne. Zmiešame mascarpone, smotanu na šľahanie, preosiate kakao a roztopenú čokoládu. Mixujeme 1-2 minúty. Krémy si prenesieme do zdobiacich vreciek s hladkou špičkou.
  6. Naplnenú tortu dáme do chladu.
  7. Do vodného kúpeľa dáme bielky s kryštálovým cukrom. Miešame kým medzi prstami už necítime zrniečka kryštálového cukru. Bielka prelejeme do misy a šľaháme, kým sa nám nevytvorí pevný sneh. Na koniec primiešame preosiaty práškový cukor a zašľaháme do snehu. 1/3 snehu si premiestnime do inej misky a zafarbíme gélovým farbivom. Nanášame na tortu najskôr tmavú farbu a postupne prechádzame do bielej. Uhladíme a nakoniec udlabkáme, aby sme vytvorili efekt.
  8. Tortu dozdobíme citrónmi, lístkami mäty a lemon curdom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE