Čokoláda a karamel je skvelá kombinácia. Ak však preferujete práve bielu čokoládu a slaný karamel, táto dobrota vás nadchne. Túto krásnu palacinkovú tortu pripravila v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Tánička. Čo na ňu poviete? Podľa nás rozhodne stojí za ochutnanie.
Suroviny na cesto:
- 13 vajec
- 160 g práškového cukru
- 2 ČL soli
- 1,4 l mlieka
- 60 g kakaa
- 500 g hladkej múky
- 60 g slnečnicového oleja
- Vanilkový esenciálny olej
Suroviny na plnku:
- 750 g kyslej smotany
- 550 g smotany na šľahanie 33 %
- 120 g práškového cukru
- 130 g bielej čokolády
Slaný karamel:
- 270 g kryštálového cukru
- 55 g glukózového sirupu
- 300 g smotany na šľahanie 33 %
- 95 g masla
- 2 ČL soľ
Poleva:
- 450 g masla
- 450 g tmavej čokolády
Na ozdobenie:
- 80 g karamelovej čokolády
- 10 g slnečnicového oleja
- 10 g lieskových orieškov (celé)
- Jedlé zlato
Postup prípravy torty:
- Do misky dáme vajíčka, mlieko, soľ, kakao, múku, olej. Dobre vymiešame a necháme 10 minút odpočívať. Z pripraveného cesta upečieme palacinky.
- Pripravíme slaný karamel. Do hrnca dáme cukor, glukózový sirup a necháme rozpustiť. Pridáme zohriatu smotanu, maslo a soľ. Zamiešame a varíme 2 min. Necháme vychladnúť.
- Na plnku zmiešame obe smotany s cukrom a dobre vyšľaháme. Pridáme roztopenú čokoládu.
- Naplníme palacinky (karamelom a plnkou), na vrch torty nalejeme karamel a posypeme orieškami.
- Rozpustime tmavú čokoládu, pridáme maslo a vyšľaháme. 1/3 odložíme do cukrárskeho vrecka. Zvyškom natrieme tortu. Dáme vychladiť.
- Rozpustime karamelovú čokoládu, pridáme olej. Urobíme stekance.
- Pomocou cukrárskeho vrecka zo špičkou dozdobíme tortu. Naukladáme oriešky a kúsky zlata.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko