Vyzerá ako ľudský mozog a rozhodne nie ako niečo, do čoho by sme mali chuť sa zahryznúť. V skutočnosti však ide o dokonalú pochúťku v podobe torty s limetkovým korpusom, krémom z mascarpone a jahodami. To už je iná pesnička, no nie? Túto strašidelnú tortu upiekla v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaca Inga. Chcete to s ňou vyskúšať tiež? Postupujte podľa receptu nižšie!
Suroviny na limetkový korpus:
- 9 vajíčok (žĺtky a bielky zvlášť)
- 320 g cukor kryštálový
- Soľ
- 250 g múka hladká
- 4 g prášok do pečiva
- 80 g maslo
- Kôra z 2 bio limetiek
Jahodové konfi:
- 340 g jahodové pyré
- 80 g kryštálový cukor
- 6 g pektín
- Trochu citrónovej šťavy
Suroviny na krém:
- 800 g mascarpone
- 500 g šľahačka
- 130 g práškový cukor
Krém na potretie:
- 100 g bielky
- 185 g cukor
- 250 g maslo
Jahodová glazúra:
- 100 g jahodový džem
- 3 PL medu
- Trochu vody
Na ozdobenie potrebujeme:
- Fondán cca 2 kg
Postup prípravy jahodového mozgu:
- Bielky vyšľaháme s polovicou cukru a soľou. Žĺtky vyšľaháme s druhou polovicou cukru. Maslo roztopíme. Múku s práškom do pečiva zmiešame a preosejeme. K žĺtkam primiešame suché ingrediencie, potom maslo a nakoniec jemne zamiešame sneh.
- Pečieme 40 – 50 minút na 175 stupňov.
- Krém: Všetky suroviny vyšľaháme na tuhý krém.
- Na jahodové konfi si zmiešame cukor s pektínom. Pyré zohrejeme, pridáme cukor s pektínom a ešte raz zohrejeme. Pridáme citrónovú šťavu.
- Krém na potretie: Bielky s cukrom miešame metličkou nad parou. Keď teplota je 65 až 70 °C dáme do misy a vyšľaháme. Pridáme maslo izbovej teploty a vyšľaháme dohladka.
- Všetky suroviny na jahodovú glazúru zmiešame a natrieme štetcom fondán.
- Z fondánu vyvaľkáme valčeky a poukladáme na tortu.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko