RECEPT: Slané chuťovky s údeným lososom, čedarom a bryndzou z Pečie celé Slovensko

Údený losos, syr čedar, sušené paradajky, bryndza, prosciutto, rozmarín či pažítka. To všetko sú skvelé ingrediencie, ktoré idú dokopy. Stačí ich skombinovať s kysnutým cestom a dokonalé slané pochúťky sú na svete. Skvelou voľbou sú na oslavu či posedenie s návštevou. Ako na ne, prezradí Katka z relácie Pečie celé Slovensko.

Suroviny na cesto:

  • 360 g špaldovej múky
  • 120 g teplé pivo
  • 120 g teplá voda
  • 2 malé lyžičky soľ
  • 1 malá lyžička cukor
  • 5 g sušené droždie
  • 2 PL olivový olej
  • 1 malá lyžička sušený cesnak
  • 1 vajce na potretie

Plnka do focaccie:

  • 200 g ricotta natur 
  • 30 g medová horčica
  • Soľ
  • 150 g údený losos
  • 10 g kaviár čierny
  • 1 citrón
  • 1 limetka
  • Sušený zázvor
  • Čerstvý koriander
  • Čerstvá pažítka

Čedarovo-višňové grissini:

  • 100 g strúhaného syru čedar
  • 20 g sušené višne 
  • Čerstvý rozmarín
  • Čerstvý pór 
  • 200 g kyslá smotana
  • Biely jogurt grécky
  • 1 cesnak
  • Sušené paradajky korenie 

Bryndza, brusnice, bazalka:

  • 120 g bryndza
  • 1 vajce
  • Soľ 
  • Čerstvá bazalka
  • Sušené brusnice
  • Zemiak varený
  • Prosciuto

+ na ozdobu jedlé kvety

jednohubky

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Postup prípravy slaných chuťoviek:

Do robota si nasypeme múku, droždie, cukor, soľ, sušený cesnak, prilejeme vodu a pivo a pridáme olivový olej. Všetko spolu prepracujeme na hutné cesto. Cesto prikryjeme čiapkou a dáme do rúry na 40 stupňov na 30 minút podkysnúť. Zapneme rúru na 220 stupňov a podkysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku.

Vyvaľkáme na tenšie a nakrájame si pásiky, ktoré navinieme na vymastené trubičky, potrieme olivovým olejom a poukladáme na plech. Potom do cesta vpravíme čedar a višne zapracujeme a ušúľame tenké pásiky. Potrieme olejom zo sušenými paradajkami. 

Ako posledné si urobíme bryndzovú štrúdľu. Cesto rozvaľkáme potrieme zmesou z bryndze vajca a zemiaku, posypeme brusnicami a prosciuttom. Vložíme do rúry a pečieme na 200 stupňov asi 15 minút. Medzitým si ešte pripravíme plnku do focaccie. Ricottu si vymiešame s medovou horčicou a soľou, zázvorom, limetovou šťavou a prenesieme do cukrárskeho vrecka. Nachystáme si lososa, kaviár, citrón, a bylinky. Upečený mix vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.

Focaccie si stiahneme z trubičiek a prekrojíme ich na polovice. Postavíme ich vertikálne a naplníme ich pripravenou plnkou, na to dáme lososa, kaviár, citrón, a bylinky. Nakoniec urobíme dip ku grissinom, smotanu vymiešame s jogurtom, so soľou a cesnakom, pridáme kvapku citrónovej šťavy. Všetok mix naaranžujeme na podnos.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE