Údený losos, syr čedar, sušené paradajky, bryndza, prosciutto, rozmarín či pažítka. To všetko sú skvelé ingrediencie, ktoré idú dokopy. Stačí ich skombinovať s kysnutým cestom a dokonalé slané pochúťky sú na svete. Skvelou voľbou sú na oslavu či posedenie s návštevou. Ako na ne, prezradí Katka z relácie Pečie celé Slovensko.
Suroviny na cesto:
- 360 g špaldovej múky
- 120 g teplé pivo
- 120 g teplá voda
- 2 malé lyžičky soľ
- 1 malá lyžička cukor
- 5 g sušené droždie
- 2 PL olivový olej
- 1 malá lyžička sušený cesnak
- 1 vajce na potretie
Plnka do focaccie:
- 200 g ricotta natur
- 30 g medová horčica
- Soľ
- 150 g údený losos
- 10 g kaviár čierny
- 1 citrón
- 1 limetka
- Sušený zázvor
- Čerstvý koriander
- Čerstvá pažítka
Čedarovo-višňové grissini:
- 100 g strúhaného syru čedar
- 20 g sušené višne
- Čerstvý rozmarín
- Čerstvý pór
- 200 g kyslá smotana
- Biely jogurt grécky
- 1 cesnak
- Sušené paradajky korenie
Bryndza, brusnice, bazalka:
- 120 g bryndza
- 1 vajce
- Soľ
- Čerstvá bazalka
- Sušené brusnice
- Zemiak varený
- Prosciuto
+ na ozdobu jedlé kvety
Postup prípravy slaných chuťoviek:
Do robota si nasypeme múku, droždie, cukor, soľ, sušený cesnak, prilejeme vodu a pivo a pridáme olivový olej. Všetko spolu prepracujeme na hutné cesto. Cesto prikryjeme čiapkou a dáme do rúry na 40 stupňov na 30 minút podkysnúť. Zapneme rúru na 220 stupňov a podkysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku.
Vyvaľkáme na tenšie a nakrájame si pásiky, ktoré navinieme na vymastené trubičky, potrieme olivovým olejom a poukladáme na plech. Potom do cesta vpravíme čedar a višne zapracujeme a ušúľame tenké pásiky. Potrieme olejom zo sušenými paradajkami.
Ako posledné si urobíme bryndzovú štrúdľu. Cesto rozvaľkáme potrieme zmesou z bryndze vajca a zemiaku, posypeme brusnicami a prosciuttom. Vložíme do rúry a pečieme na 200 stupňov asi 15 minút. Medzitým si ešte pripravíme plnku do focaccie. Ricottu si vymiešame s medovou horčicou a soľou, zázvorom, limetovou šťavou a prenesieme do cukrárskeho vrecka. Nachystáme si lososa, kaviár, citrón, a bylinky. Upečený mix vyberieme z rúry a necháme vychladnúť.
Focaccie si stiahneme z trubičiek a prekrojíme ich na polovice. Postavíme ich vertikálne a naplníme ich pripravenou plnkou, na to dáme lososa, kaviár, citrón, a bylinky. Nakoniec urobíme dip ku grissinom, smotanu vymiešame s jogurtom, so soľou a cesnakom, pridáme kvapku citrónovej šťavy. Všetok mix naaranžujeme na podnos.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko