Čo tak si pripraviť vlastnú bonboniéru, respektíve domáce pralinky? To znie ako veľa práce. Áno, nebudeme klamať, je to pomerne zdĺhavé, no výsledok stojí za to. A verte, že ak niekomu podarujete vlastnoručne pripravené pralinky, bude nadšený. Túto zmes praliniek rozličných chutí v relácii Pečie celé Slovensko vyrobil súťažiaci Ďoďo. Skvelo sa hodia na svadbu, ale aj blížiaci sa deň sv. Valentína. Poďme na to!
Tmavé škrupinky a uzatvorenie:
- 300 g čokolády 70,5 %
Biele škrupinky a uzatvorenie:
- 200 g čokolády 28 %
Náplň do levanduľových praliniek:
- 200 ml smotany na šľahanie 33 %
- 1 PL sušenej levandule
- 100 g bielej čokolády
- 1/2 PL medu
- 20 g marcipánu
Náplň do malinových praliniek:
- 3 PL trstinového cukru
- 5 PL malín
- 50 ml smotany na šľahanie 33 %
- 85 g bielej čokolády
Náplň do makovo-višňových praliniek:
- 40 g mletého maku
- 200 ml mlieka
- 25 g kryštálového cukru
- 15 g masla
- 1 ČL rumu
- 25 g višňového lekváru
- Zlatý prášok s kvapkou alkoholu
Truffles s mascarpone:
- 100 g čokolády 52 %
- 50 g mliečnej čokolády 28 %
- 65 g mascarpone
- 1 PL ovocného likéru (malina)
- Zlatý prášok s kvapkou alkoholu
- Lyofilizované maliny
Čokoládové truffles:
- 150 g čokolády 75 %
- 100 ml smotany na šľahanie 33 %
- 15 g masla
- Kakao na obalenie
Dekorácia:
- Jedlé kvety bielej, žltej a ružovej farby
- Gypsomilka
- Šalvia
- Materina dúška
Postup prípravy domácich praliniek:
- V prvom rade budeme temperovať čokoládu. Najskôr si 80 % hmotnosti čokolády roztopíme nad parou do teploty 45 -50 stupňov. Položíme mimo pary a pridáme zvyšných 20 % čokolády. Miešame, pokiaľ čokoláda nedosiahne 27 stupňov, pričom po tomto schladení znova položíme nad paru a zahrejeme do pracovnej teploty 32 stupňov.
- Takto pripravenú tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa nalejeme do pripravených silikónových formičiek. Prebytočnú čokoládu necháme odkvapkať a zarovnáme (použijeme ju na ďalšiu prípravu). Plníme dva tvary tmavou čokoládou a jeden tvar bielou čokoládou. Jeden tvar tmavej čokolády pred naliatím škrupinky maľujeme zlatým práškom.
- Rovnaký postup volíme aj pri príprave bielej čokolády. Privedieme do teploty 45 stupňov, schladíme na 27 stupňov. Pracovná teplota pri bielej čokoláde je nižšia na úrovni 29 stupňov.
- Levanduľová náplň – do hrnca dáme smotanu na šľahanie, do ktorej pridáme sušenú levanduľu a pomaly zahrievame, aby sa levanduľa vylúhovala. Následne levanduľu scedíme a zalejeme ňou nalámanú bielu čokoládu. Premiešame po dvoch minútach a dáme do chladu. Plníme vrecúškom na zdobenie s malým otvorom. Do 1/3 dáme levanduľovú plnku a do ďalšej marcipán. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov. Na záver nanesieme bielu čokoládu ako ozdobu.
- Makovo-višňová náplň – mak, cukor a mlieko varíme asi 5 minút. Po tejto dobe dáme dole zo sporáka, pridáme maslo a rum a necháme vychladnúť v chladničke. Pralinky z tmavej čokolády plníme najskôr višňovým lekvárom a neskôr makovou náplňou. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov.
- Náplň do malinových praliniek z bielej čokolády plníme zmesou, ktorú pripravíme rozvarením malín a cukru, ktoré prepasírujeme. Pridáme ich do smotanou zaliatej a rozpustenej čokolády a zachladíme. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z bielej čokolády pracovnej teploty 29 stupňov.
- Mascarpone truffles pripravíme roztopením čokolády nad parou, pričom po jej roztopení pridáme mascarpone a ovocný likér. Necháme schladiť a tvarujeme guličky, ktoré obalíme v lyofilizovaných malinách a pretrieme zlatým práškom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko