Levanduľové, malinové a čokoládové pralinky z Pečie celé Slovensko

Čo tak si pripraviť vlastnú bonboniéru, respektíve domáce pralinky? To znie ako veľa práce. Áno, nebudeme klamať, je to pomerne zdĺhavé, no výsledok stojí za to. A verte, že ak niekomu podarujete vlastnoručne pripravené pralinky, bude nadšený. Túto zmes praliniek rozličných chutí v relácii Pečie celé Slovensko vyrobil súťažiaci Ďoďo. Skvelo sa hodia na svadbu, ale aj blížiaci sa deň sv. Valentína. Poďme na to!

Tmavé škrupinky a uzatvorenie:

  • 300 g čokolády 70,5 %

Biele škrupinky a uzatvorenie:

  • 200 g čokolády 28 %

Náplň do levanduľových praliniek:

  • 200 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 1 PL sušenej levandule
  • 100 g bielej čokolády
  • 1/2 PL medu
  • 20 g marcipánu

Náplň do malinových praliniek:

  • 3 PL trstinového cukru
  • 5 PL malín
  • 50 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 85 g bielej čokolády

Náplň do makovo-višňových praliniek:

  • 40 g mletého maku
  • 200 ml mlieka
  • 25 g kryštálového cukru
  • 15 g masla
  • 1 ČL rumu
  • 25 g višňového lekváru
  • Zlatý prášok s kvapkou alkoholu

Truffles s mascarpone:

  • 100 g čokolády 52 %
  • 50 g mliečnej čokolády 28 %
  • 65 g mascarpone
  • 1 PL ovocného likéru (malina)
  • Zlatý prášok s kvapkou alkoholu
  • Lyofilizované maliny

Čokoládové truffles:

  • 150 g čokolády 75 %
  • 100 ml smotany na šľahanie 33 %
  • 15 g masla
  • Kakao na obalenie

Dekorácia:

  • Jedlé kvety bielej, žltej a ružovej farby
  • Gypsomilka
  • Šalvia
  • Materina dúška

Postup prípravy domácich praliniek:

  1. V prvom rade budeme temperovať čokoládu. Najskôr si 80 % hmotnosti čokolády roztopíme nad parou do teploty 45 -50 stupňov. Položíme mimo pary a pridáme zvyšných 20 % čokolády. Miešame, pokiaľ čokoláda nedosiahne 27 stupňov, pričom po tomto schladení znova položíme nad paru a zahrejeme do pracovnej teploty 32 stupňov.
  2. Takto pripravenú tmavú čokoládu s vysokým obsahom kakaa nalejeme do pripravených silikónových formičiek. Prebytočnú čokoládu necháme odkvapkať a zarovnáme (použijeme ju na ďalšiu prípravu). Plníme dva tvary tmavou čokoládou a jeden tvar bielou čokoládou. Jeden tvar tmavej čokolády pred naliatím škrupinky maľujeme zlatým práškom.
  3. Rovnaký postup volíme aj pri príprave bielej čokolády. Privedieme do teploty 45 stupňov, schladíme na 27 stupňov. Pracovná teplota pri bielej čokoláde je nižšia na úrovni 29 stupňov.
  4. Levanduľová náplň – do hrnca dáme smotanu na šľahanie, do ktorej pridáme sušenú levanduľu a pomaly zahrievame, aby sa levanduľa vylúhovala. Následne levanduľu scedíme a zalejeme ňou nalámanú bielu čokoládu. Premiešame po dvoch minútach a dáme do chladu. Plníme vrecúškom na zdobenie s malým otvorom. Do 1/3 dáme levanduľovú plnku a do ďalšej marcipán. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov. Na záver nanesieme bielu čokoládu ako ozdobu.
  5. Makovo-višňová náplň – mak, cukor a mlieko varíme asi 5 minút. Po tejto dobe dáme dole zo sporáka, pridáme maslo a rum a necháme vychladnúť v chladničke. Pralinky z tmavej čokolády plníme najskôr višňovým lekvárom a neskôr makovou náplňou. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z tmavej čokolády pracovnej teploty 32 stupňov.
  6. Náplň do malinových praliniek z bielej čokolády plníme zmesou, ktorú pripravíme rozvarením malín a cukru, ktoré prepasírujeme. Pridáme ich do smotanou zaliatej a rozpustenej čokolády a zachladíme. Vrch zakryjeme čokoládovým viečkom z bielej čokolády pracovnej teploty 29 stupňov.
  7. Mascarpone truffles pripravíme roztopením čokolády nad parou, pričom po jej roztopení pridáme mascarpone a ovocný likér. Necháme schladiť a tvarujeme guličky, ktoré obalíme v lyofilizovaných malinách a pretrieme zlatým práškom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE