Rozmýšľate nad tým, čo sladké pripraviť svojim najmenším pod zub, alebo čo trebárs podávať na detskej oslave? Máme pre vás tip. Tieto dúhové donuty si zamilujete každý maškrtník. Možno nejde o najzdravšiu sladkosť, no raz za čas isto neuškodí. Tieto lákavé donuty si môžete pripraviť podľa jednoduchého receptu z relácie Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: Bylinkovo-ovocné pralinky z Pečie celé Slovensko
Suroviny na cesto:
- 200 g vlažného plnotučného mlieka
- 1 ČL krupicového cukru
- 7 g suchého droždia
- 50 g vajec
- 320 g polohrubej múky
- 50 g cukru krupica
- ½ ČL jemnej soli
- 42 g masla izbovej teploty
- 1,5 l olej na vyprážanie
Suroviny na polevu:
- 450 g preosiateho práškového cukru
- 80 – 120 ml plnotučného mlieka
- 1/8 ČL soli
- farbivo biele
- farbivá: žltá, oranžová, ružová, fialová, tyrkysová, zelená
Postup prípravy donutov:
Cesto:
-
Zmiešajte ½ vlažného mlieka so štipkou cukru a vsypte droždie. Nechajte 5 min odstáť.
- Prelejte do misy od mixéru s hákom. Pridajte vajce a dobre premiešajte.
- Pridajte múku, cukor a soľ a miešajte na pomalom stupni kým sa suroviny nespoja.
- Pridajte maslo a miešajte na strednej rýchlosti 4-6 min.
- Nechajte vykysnúť, kým cesto nezdvojnásobí objem (cca 45 min.).
- Rozdeľte cesto na 10 kusov a vytvarujte guličky, položte na papier na pečenie. Guličky jemne stlačte. Vyrežte v strede dierku o priemere 2 cm.
- Nechajte vykysnúť na 15 min.
- Vyprážajte z obidvoch strán do zlatista na teplote 170 stupňov.
Poleva:
-
Mlieko rozmiešajte s preosiatym práškovým cukrom a soľou do hladkej, jemne tekutej konzistencie na namáčanie.
- Celú hmotu nafarbite na bielo.
- Rozdeľte do 7 misiek a zafarbite podľa priloženej fotografie.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko