Mohlo by sa zdať, že existujú len dva typy ľudí, a to milovníci kávy, ktorí si bez nej nevedia predstaviť svoj deň a tí druhí, ktorí jej na chuť skrátka neprišli. Dnes tu však máme niečo práve pre milovníkov kávy a najmä teda pre tých, ktorí nikdy neodmietnu nielen šálku kvalitnej voňavej kávy, ale ani kus lahodného dezertu. Ak milujete čokoľvek kávové a cudzia vám nie je ani chuť čokolády a mascarpone, vyskúšajte tortu na posedenie ku káve podľa Bei zo show Pečie celé Slovensko.
Suroviny na korpus:
-
8 ks stredne veľkých vajec
-
240 g kryštálového cukru
-
1 PL vanilkového extraktu
-
Štipka soli
-
40 g rastlinného oleja neutrálnej chuti
-
240 g hladkej (tortovej) múky
-
+ na vymastenie a vymazanie foriem olej a hladkú múku
---------------------------------------------------------------------------
-
3 dcl plnotučného mlieka
-
50 g kryštálového cukru
-
½ ČL soli
-
1 PL vanilkového extraktu
---------------------------------------------------------------------------
-
125 g smotany na šľahanie 33 %
-
250 g mliečnej čokolády Callebaut
Suroviny na krém:
- 4 PL granulovanej kávy (Nescafe Gold)
- 500 g mascarpone
- 500 g živočíšnej smotany na šľahanie 33 %
- 120 g práškového cukru
Suroviny na zdobenie:
- 150 g smotany na šľahanie 33 %
- 1,5 PL granulovanej kávy (Nescafe Gold)
- 300 g mliečnej čokolády Callebaut
- voliteľné: presekané orechy podľa chuti, horký kakaový prášok
- voliteľné: cca 100 g horkej čokolády na ozdoby
Odporúčame: Brokolicová krémová polievka, do ktorej sa zamiluje každý
Postup:
- Vajíčka rozbijeme do misy robota a pridáme kryštálový cukor, 1 PL vanilkového extraktu a soľ. Zmes šľaháme na vyšších otáčkach tak dlho, pokiaľ nie dokonale nadýchaná (trvá to cca 20 minút).
- Medzi tým si dáme vyhriať rúru – teplovzdušná na 180 °C a pripravíme 2 tortové formy s priemerom 20 cm s vyberateľným dnom – vymastíme a vysypeme múkou.
- Do vaječnej zmesi pred koncom šľahania prilievame pomaly po stene misy olej. Keď je zapracovaný (po cca 1 minúte) vyberieme misu z robota a do zmesi postupne na 3 – 4 krát opatrne zapracujeme preosiatu múku. Ideálne je použiť na to silikónovú stierku. Je potrebné pracovať veľmi opatrne, aby sme zachovali nadýchanú zmes. Pripravené cesto rovnomerne rozdelíme do foriem a dáme piecť – cca 35 minút (urobíme skúšku špajdľou – ak po zasunutí do stredu cesta zostane suchá, korpus je upečený). Vyberieme na mriežku, necháme 10 minút postáť. Potom opatrne uvoľníme boky formy a korpusy necháme celkom vychladnúť.
- Zo smotany, určenej na krém odoberieme 4 PL, túto necháme povariť so 4 PL kávy, pokiaľ sa táto celkom nerozpustí. Odstavíme a necháme vychladiť.
- Z mlieka, 1 PL vanilkového extraktu, ½ ČL soli a 50 g kryštálového cukru spravíme rozvar – nemusí sa variť dlho, len aby sa rozpustil cukor, necháme vychladnúť.
- 125 g smotany na šľahanie necháme v malom hrnčeku zovrieť, potom ňou zalejeme 250 g mliečnej čokolády (peniažteky). Necháme chvíľu postáť a potom miešame do hladkej konzistencie. Necháme vychladiť pri izbovej teplote – takto získame ganache na natieranie korpusov.
- Mascarpone, 500 g smotany (hmotnosť vrátane tej, v ktorej je povarená káva) najskôr v mise robota ručne premiešame do hladkej konzistencie, vyhneme sa tak tvorbe hrudiek v kréme. Potom prisypeme cukor a začneme metličkovým nadstavcom na pomalých otáčkach šľahať. Postupne pridávame rýchlosť, až pokiaľ nezískame tuhý hladký krém, odložíme do chladu.
- Po vychladnutí každý korpus zarovnáme, rozkrojíme na dve časti a potrieme mašľovačkou zľahka mliečnym vanilkovým rozvarom.
- Začneme skladať tortu – trochu ganache natrieme na podnos a zaistíme tak, aby sa torta pri zdobení nehýbala. Prvý a posledný plát budú mať jednu stranu, ktoré boli na spodku formy. Na prvý plát (položený pečiacou stranou nadol) potrieme tretinou množstva mliečnej ganache a na ňu nanesieme kávový krém. Takto pokračujeme s ďalšími dvoma plátmi. Posledný, štvrtý plát položíme pečiacou stranou nahor a potrieme krémom, ten použijeme aj na boky formy. Necháme v chlade zatuhnúť.
- 150 g smotany na šľahanie dáme variť spolu s 1,5 PL kávy, po zovretí ňou zalejeme 300 g mliečnej čokolády. Necháme mierne rozpustiť a potom vymiešame do hladkej konzistencie. Odložíme na chvíľu do chladu. Z takto pripravenej zmesi tvarujeme rukou malé guľôčky (truffle), ktoré ukladáme na hladkú podložku, vystlanú papierom na pečenie. Opäť zachladíme a nakoniec môžeme (ale nemusíme) tieto obaliť v ľubovoľných sekaných orieškoch, či kakaovom prášku. Pozn. Rovnakým spôsobom si môžeme pripraviť aj verziu z horkej čokolády.
- Vychladenú tortu môžeme ozdobiť prípadným zvyšným krémom podľa vlastného vkusu, na vrch poukladáme čokoládové truffle. Tiež môžeme dozdobiť prvkami z temperovanej horkej čokolády.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko